Boedelverdeling en mediation

Boedelverdeling rondom een erfenis

huis dat vastgehouden wordt door handen
Boedelverdeling
Als mediator werd ik laatst gevraagd om een conflict rondom een erfenis te begeleiden. Het ging hier om een boedelverdeling van een overleden broer die op het ouderlijk huis was blijven wonen en het boerenbedrijf had voortgezet.

De verdeling van de boedel leverde problemen op tussen de twee broers en drie zussen, de erfgenamen in deze.

Een van de twee broers had het bedrijf graag willen voortzetten maar zou dus de anderen moeten uitkopen. Helaas had hij daartoe niet de mogelijkheden. De andere broer en één van de zussen waren wel genegen om een regeling te treffen. Maar de twee andere zussen wilden hun aandeel wel graag uitbetaald krijgen, met name om een eigen woning te kunnen kopen.

Nadat deze zaak twee jaar bij de notaris was blijven liggen omdat ze er onderling niet uit kwamen is uiteindelijk mediation ingezet.

De mediationgesprekken
Het eerste gesprek verliep nogal heftig. Veel verwijten over en weer. De twee jaar “vertraging” bij de notaris, waar ze zelf debet aan waren, had de hele situatie geen goed gedaan.

Aan het einde van dit eerste gesprek was er voldoende bereidheid bij een ieder om toch een tweede gesprek aan te gaan. Ze wilden deze kwestie afronden want nu was het ook slopend voor iedereen. Verjaardagen werden al tijden niet meer gezamenlijk gevierd.

Het tweede gesprek verliep een stuk rustiger. Vooraf aan het tweede gesprek hadden de broers en zussen als huiswerk meegekregen om uit te werken wat het voor hen zou betekenen als er een regeling zou worden getroffen en wat als er geen regeling zou worden getroffen, met daarbij alle voor hen belangrijke punten. Tijdens het tweede gesprek kregen alle broers en zussen spreektijd. In die spreektijd mochten er wel vragen worden gesteld, maar geen commentaar worden gegeven of andere onderbrekingen. Oftewel, iedereen kon in alle rust zijn of haar verhaal doen.

Dit tweede gesprek rondom de boedelverdeling leverde veel inzichten op. Er ontstond steeds meer begrip aan tafel.

Het derde gesprek was gericht op het samen zoeken naar de oplossingen.

En ze zijn er uit gekomen: de broer die het bedrijf wilde voortzetten heeft dit op afgeslankte manier kunnen doen, waardoor er ook geld vrij kwam voor de twee zussen die ieder graag een eigen woning wilden kopen.

En het allermooiste was, dat bij een volgende verjaardag iedereen weer bij elkaar was !

Bron: Jolanda te Hennepe, MfN-registermediator, aangesloten bij Het Mediators Collectief (een landelijk samenwerkingsverband van MfN-registermediators).

Mocht u zelf in een soortgelijke boedelverdeling-situatie zitten, neem dan vrijblijvend contact op met Het Mediators Collectief.

Delen

duim die naar beneden wijst op een baby blauwe achtergrond
14 apr., 2024
Effectieve stappen voor werkgevers bij disfunctionerende werknemers
De woorden 'Wet Verbetering Poortwachter' op een licht- en donkerroze achtergrond
28 mrt., 2024
Welke verantwoordelijkheden heb je als werkgever en als werknemer bij de Wet Verbetering Poortwachter? Lees het hier:
Roze 'geeltje' met een kruis erop. Vastgeplakt op de binnenkant van de rechterhand van een vrouw.
12 mrt., 2024
Een werknemer weigert een mediation. Wanneer mag je als werkgever dan loon stopzetten en wanneer zelfs over gaan tot ontslag? Lees het in deze blog.
Share by: