Uit elkaar?
leg eens aan
bij een mediator!

Ander licht op zaken?

Business Mediation: er wordt met verbazing teruggekeken op de potentie ervan

T
E

business mediationAls we Mediation als een land zouden zien, dan zouden provincies een deelgebied in het Mediationland kunnen zijn die een bepaald conflictgebied representeren. Echtscheidingen, Arbeidsconflicten en Familieconflicten zijn provincies die iedereen wel weet te liggen. 

Een bepaalde provincie waar men de weg nog niet meteen naar weet te vinden, is de Business Mediation. Meestal ligt deze provincie ver van de hoofdstad van Mediationland en velen zijn er nooit geweest. En laat DAT nu een gebied zijn waar iedereen, die daar een bezoek brengt, er béter van terugkomt en met verbazing terugkijkt op de potentie ervan. Of, om in bedrijfsmarketingtaal te blijven, de win-win realiteit ziet.

In deze provincie speelt geld en positie een grote rol. Het is dan ook niet vreemd dat bij conflicten de oorzaak én oplossing gezocht wordt in methodes waar een prijskaartje aan gehangen kan worden. Risicoafweging, damage-control en branding/imaging zijn significante factoren.

De mediationmethode om tot oplossingen in zakelijke conflicten te komen, verschilt basaal niet van die van de overige provincies: de “zaak” scheiden van de mens. Het bedrijf praat niet, dat zijn de mensen die ervoor stáán. Die hun ziel en zaligheid daarin leggen. Die hun standpunten hebben. Een standpunt maakt dat je niet beweegt. Welk belang zit daarachter? Een belang kan ontelbare flexibele oplossingsrichtingen bieden. Leg uit wat je bedoelt, en begrijpt de ander wel wat je zegt? Er zijn altijd meer perspectieven in een conflict en hoe kun je die andere ook zien? Is de oorzaak belangrijk en waar komt de relatie in het spel? Wat is er nodig om de relatie te herstellen en hoe kan geaccepteerd worden dat een fout gerepareerd kan worden? En uiteindelijk: welke oplossing wordt er gekozen?

Het maakt Mediation in Business laagdrempelig: Het gaat namelijk om práten met elkaar, de vertrouwelijkheid maakt dat er vrijuit gesproken kan worden en onder de bevroedende leiding van een bij het Mediators Collectief aangesloten mediator is de kwaliteit van de mediation gewaarborgd.

Juridisering van een conflict in de zakelijke sfeer leidt ALTIJD tot hoge kosten en, als er uiteindelijk een weg naar de rechter plaatsvindt, dan komt er gegarandeerd één verliezer uit het proces. Als je een mediationproces ingaat, heb je de oplossing zelf in de hand. Een organieke oplossing, die op natuurlijke wijze volgt uit het proces van mediation, door alle deelnemers wordt gedragen. Een oplossing, een onderneming en ondernemer waardig!

Neem gerust vrijblijvend contact op om te bespreken wat het Mediators Collectief voor je kan betekenen.

Bron: Ton Schmitz, MfN-registermediator, aangesloten bij het Mediators Collectief (een landelijk samenwerkingsverband van MfN-registermediators) 

Terug naar nieuwsoverzicht »

Zoek een mediator in de buurt

Inschrijven voor de nieuwsbrief