Uit elkaar?
leg eens aan
bij een mediator!

Ander licht op zaken?

(Familie)opstellingen bij mediation

T
E

(Familie)opstellingen(

Het einde van een relatie wordt vaak gekenmerkt door veel verwijten en hoog oplopende emoties. Vaak begrijpen de toekomstige ex-echtelieden niet wat de ander beweegt. Overigens weet men dat ook niet altijd van zichzelf. Een mooie methode die vaak goed werkt is het maken van een (familie-) opstelling op tafel.

Ik gebruik graag kopjes, zoveel mogelijk verschillende kopjes met oor.  Mijn methode is de kopjes ondersteboven te gebruiken. Het oor staat voor het gezicht en daarmee geef je aan waar de opgestelde personen naar kijken.

Deze methode heb ik een keer toegepast bij een stel waarvan de moeder de vader verweet zich nooit echt met zijn dochter bezig te houden. Hij paste wel op, maar was nooit écht met zijn aandacht bij haar.  In een opstelling met kopjes op tafel nam hij een kopje voor zich zelf en gaf dat een plaats op tafel, daarna een voor zijn vrouw die kwam ook op een op zich prima plaats ten opzichte van hem te staan. De dochter werd keurig wat dichter bij de moeder en goed in het zicht van de ouders opgesteld. Tot zover was er niets bijzonders dat zich liet zien. Toen vroeg ik hem zijn vader een plaats te geven in de opstelling op tafel. Hij draalde even , maar zette toen het kopje dat zijn vader representeerde pardoes vlak voor hem en tussen hem en zijn dochter in op tafel. Hij zat er zelf een tijdje verbouwereerd naar te kijken. Ik heb hem toen uitgenodigd wat meer over zijn vader te vertellen. Het bleek dat de vader toen de cliënt jong was, was vertrokken en ongeveer een jaar geleden zich weer had laten zien en probeerde weer een relatie op te bouwen. Uiteraard was er bij de achtergelaten zoon veel boosheid en onbegrip over de verlating.

Wat de opstelling liet zien, was dat de cliënt vooral bezig was met zijn vader en hoe zij zich tot elkaar verhielden. Dit was tot bijna een obsessie geworden en daardoor had hij ook geen aandacht meer voor zijn vrouw en ook niet voor hun dochter. Dit resulteerde in een scheiding. Het inzicht dat hij vooral bezig was met zijn vader was nieuw voor hem. De scheiding werd door de vrouw wel doorgezet, maar de man wist nu wel waar hij mee aan het werk moest voordat hij een nieuwe relatie succesvol kon aangaan.

In het voorgaande heb ik beschreven hoe opstellingenwerk goed kan functioneren voor het diagnosticeren van datgene dat voorkómt dat iemand een werkende relatie kan aangaan.

 

Bron: Eddie de Vries, MfN-registermediator en familiemediator bij Mediators Collectief (een landelijk samenwerkingsverband van MfN-registermediators)

Terug naar nieuwsoverzicht »

Zoek een mediator in de buurt

Inschrijven voor de nieuwsbrief