Uit elkaar?
leg eens aan
bij een mediator!

Ander licht op zaken?

Familieruzie – 3 stappen op weg naar een oplossing

T
E

familieruzie familieconflict familiediner familiebemiddelaar familiemediator familiebedrijf familiekwestie familieproblemen

Familieruzie, het komt in de beste families voor. Af en toe ruzie maken is helemaal niet zo erg, als het dan uiteindelijk ook weer wordt opgelost. Soms is het echter erg moeilijk om weer met elkaar door één deur te gaan. Hoog tijd dus om die familieruzies op te lossen.

familieruzie familieconflict familiediner familiebemiddelaar familiemediator familiebedrijf familiekwestie familieproblemenHet ontstaan en het lastige aan een familieruzie

Een ruzie in de familie is over het algemeen het resultaat van een opeenstapeling aan irritaties en kleine conflicten. Op een gegeven moment is het klaar en dan staat de boel op springen: een familieruzie ligt op de loer. Zo’n ruzie kan dus met andere woorden door de kleinste dingen getriggerd worden.

Daarnaast ligt een ruzie in de familie heel anders dan een ruzie binnen het gezin. Als gezin spendeer je vrijwel alle tijd met elkaar. Je kunt elkaar dus moeilijk ontlopen. Hierdoor duren ruzies over het algemeen niet ontzettend lang in tegenstelling tot familieruzies. Zo’n ruzie kan jaren duren, omdat je elkaar niet hoeft te zien. Je kan gemakkelijk de ander ontlopen of negeren. Hierdoor is een ruzie in de familie vaak moeilijker op te lossen.

 

Niemand zit te wachten op een ruzie

Het is belangrijk dat iedereen erkent dat niemand zit te wachten op een familieruzie. Je hebt vaak een sterke band met je familieleden. Een ruzie kan leiden tot een breuk en dat is echt zonde. Juist omdat je elkaar goed kent kun je lief en leed delen.

 

familieruzie familieconflict familiediner familiebemiddelaar familiemediator familiebedrijf familiekwestie familieproblemenTijd voor actie – drie stappen op weg naar een oplossing

Zit jij midden in een familieruzie, dan is het hoogtijd om actie te ondernemen. Het motto is: hoe eerder je actie onderneemt, hoe beter. Verzamel je moed bij elkaar en probeer zo snel mogelijk een stap te zetten om de ruzie in redelijkheid bij te leggen. Als dit niet gebeurt, kan de ruzie maanden of zelfs jaren in beslag nemen. Dit kost iedereen die betrokken is bij de ruzie een hoop energie en verdriet.

 


 

“Iedereen is onhandig in communiceren, vooral als ze emotioneel zijn.

Als iemand anders beweert, is dat een façade die ontstaat uit zelfbescherming”

 


 

familieruzie familieconflict familiediner familiebemiddelaar familiemediator familiebedrijf familiekwestie familieproblemenStap 1: blijf met elkaar praten

De eerste stap is simpel: blijf met elkaar praten. Het is in sommige gevallen verstandig om een afkoelingsperiode te nemen. Maar aan het einde van de dag moet je wel met elkaar blijven praten. Zodra daarmee wordt gestopt, zal het erg lastig worden om naar een oplossing te werken.

Probeer met de hele familie aan tafel te zitten en ga erover praten. Het is belangrijk dat in dit proces niemand wordt buitengesloten. Bovendien is het verstandig om als toekijkende deelnemer je niet te bemoeien met de inhoud van de ruzie. Daarmee kan je de situatie eigenlijk alleen maar verergeren.

 

Stap 2: wees bereid om sorry te zeggen

Vervolgens is het belangrijk dat alles wordt uitgepraat. Als je zelf degene bent die ruzie heeft, probeer dan open te staan voor een oplossing. Het beste is om zo objectief mogelijk het gesprek in te gaan. Een familieruzie gaan tenslotte niet alleen om jou en de ander: de hele familie wordt er (ongevraagd) bij betrokken. Wees daarom ook bereid om sorry te zeggen.

Volwassenen hebben altijd moeite met sorry zeggen. Daarom is het belangrijk dat iemand toch de stoute schoenen aantrekt en zijn excuses aanbiedt. De kans is groot dat je wellicht niet eens weet waar je sorry voor zegt. Dat maakt niet uit. Het gaat om het gebaar. Door sorry te zeggen kan je een reactie uitlokken van de ander en zo kunnen jullie weer op een normale manier met elkaar een gesprek voeren.

 

familieruzie familieconflict familiediner familiebemiddelaar familiemediator familiebedrijf familiekwestie familieproblemenStap 3: professionele hulp zoeken bij het oplossen

Deze laatste stap hoeft alleen gezet te worden indien stap 1 en 2 niet lukken. Als een afkoelperiode, een gesprek en een verontschuldiging de ruzie niet oplossen, dan is het tijd om verder te kijken. Vandaar stap 3: professionele hulp zoeken bij het oplossen. Een familiebemiddelaar is altijd een optie in dit geval.

Samen met een bemiddelaar kan je achterhalen wat nu precies de oorzaak is van de ruzie. Niet alleen de ruziënde mensen hebben daar baat bij, ook de rest van de familie kan daarna weer rustig ademhalen. Dankzij familiebemiddeling kan het conflict opgelost worden en kan eindelijk iedereen het achter zich laten. Daar wordt iedereen wél vrolijker van!

Mocht je op zoek zijn naar een familiebemiddelaar, neem dan vrijblijvend contact op met Het Mediators Collectief (een landelijk samenwerkingsverband van MfN-registermediators) om te bespreken wat wij voor je kunnen betekenen.

Bron: www.opanoma.nl

Terug naar nieuwsoverzicht »

Zoek een mediator in de buurt

Inschrijven voor de nieuwsbrief