Uit elkaar?
leg eens aan
bij een mediator!

Ander licht op zaken?

Geboortecijfer

T
E

Wat heeft het geboortecijfer met mediation te maken?

Geboortecijfer

 1,6 Kind is nu (anno 2018) het geboortecijfer in Nederland per vrouw 

Het aantal geboorten vanaf de recessie in 2008 daalt, volgens Jan Latten, hoogleraar sociale demografie) in het bericht van Trouw, 9 november 2018. Wat heeft dit demografisch feit nu met mediation te maken?

Onzekere financiële toekomst leidt tot minder huwelijken

In mijn vorige blog, “Het huwelijk – bedreigd door een onzekere financiële toekomst”, heb ik uitgelegd dat een onzekere financiële toekomst leidt tot minder huwelijken. En natuurlijk hebben financiën ook met een kinderwens te maken. Doordat er minder geld te besteden is en een krappe woningmarkt zullen er in de toekomst minder ouders zijn of worden mensen op een latere leeftijd ouder. Overigens met alle gezondheidsrisico’s van dien. Immers hoe later vrouwen hun eerste kind krijgen hoe meer kans op complicaties bij zwangerschap en geboorte.

Autonome beslissing

Dat er minder kinderen per vrouw worden geboren is al langer bekend. De Nederlandse overheid neemt vooralsnog geen actie. Dat is jammer. Want het geschenk van kinderen krijgen ontvangen, betekent een meerwaarde voor je eigen leven. Immers voor veel mensen geldt het krijgen van kinderen als maatstaf voor een succesvol leven.

Het kiezen voor kinderen is vaak een autonome beslissing van de toekomstige ouders. Echter door een economisch somber perspectief kan aan de autonomie van mensen getornd worden. Autonomie betekent dat mensen zelf hun keuzes kunnen maken en de verantwoordelijkheid van gemaakte keuzes kunnen dragen.

Mediation waardevol

Autonomie is belangrijk voor mensen én een pijler van mediation. Immers in een goed mediationtraject maak je zelf je beslissingen in overleg met de ander en op basis van gesprekken en informatie. Is autonomie voor jou ook belangrijk en neem je graag zelf beslissingen? Kies dan voor mediation om je relatie respectvol te beëindigen.

Mediation is een waardevolle manier om je huwelijk of geregistreerd partnerschap op een respectvolle manier te laten eindigen. Investeer in een goede afwikkeling van je huwelijk of geregistreerd partnerschap. Het bevordert je eigen welzijn en dat van je kinderen.

Bron: Bart Verberne, jurist, Mfn-registermediator, aangesloten bij Het Mediators Collectief (een landelijk samenwerkingsverband van MfN-registermediators), volgt op dit moment een opleiding tot financieel echtscheidingsadviseur (RFEA).

Terug naar nieuwsoverzicht »

Zoek een mediator in de buurt

Inschrijven voor de nieuwsbrief