Uit elkaar?
leg eens aan
bij een mediator!

Ander licht op zaken?

Herinnering aan de eerste keer

T
E

Marcella Markwat-Giessen blogt over haar 1ste mediationHerinnering aan de eerste keer…

Mijn eerste mediationsessie kan ik mij nog goed herinneren. Als co-mediator ging ik mee naar een scheidingsmediation in Den Haag. Zenuwachtig? Ik niet! Ik had er vooral veel zin in! Ik dacht: laat het maar starten; laat mij ervaren hoe een scheidingsmediation werkelijk is!

Tijdens mijn mediationstudies was ik in rollenspellen meerdere keren de mediator. Vaak voelde de rollenspellen levensecht, omdat men helemaal opgaat in de casus en de ‘gespeelde’ emoties soms echt leken te zijn. Dat waren dé leermomenten voor mij!

En toen de eerste echte mediation…

Het proces verliep zoals ik het had geleerd tijdens mijn studies: Bij de opening kreeg het scheidende koppel uitleg wat mediation inhield, wat hen te wachten stond en wat er van zowel de (co-)mediator als de partijen werd verwacht. Na de ondertekening van de mediationovereenkomst werd de start gemaakt.

In de relationele fase stonden we stil bij de relatiegeschiedenis, scheidingsmelding en de acceptatie daarvan. Vervolgens gingen we over naar de zakelijke fase, waarin toekomstgericht werd gekeken naar de wensen en behoeftes van het scheidende koppel. Na deze inventarisatie werd er een kinderalimentatieplan opgesteld en alles in de juridische fase vastgelegd in het convenant en ouderschapsplan.

Natuurlijk was het anders…

Dit was de werkelijkheid: Hier ging het om echte verhalen.. echte emoties.. en de echte gevolgen van hun scheiding! Een echtpaar met kinderen dat wil doorgaan als ouders in plaats van als partners.

Ik heb bevestigd gekregen hoe belangrijk de rol van een mediator is. Als mediator ben je er om naar ze te luisteren, ze naar elkaar te laten luisteren, de juiste vragen te stellen en stil te staan bij hun emoties. Ook om ze te begeleiden in de zoektocht naar hun oplossingen. De uitkomst bij deze mediation: een goede zorg voor de kinderen en elkaar. Een gezamenlijke kijk naar de toekomst die voor ieder wenselijk en haalbaar is. Het gaf mij als co-mediator een voldaan gevoel!

Ik ben blij dat ik (vandaag de dag) als mediator een steentje mag bijdragen aan scheidingsmediations.

 

Ik wens iedereen de beste wensen voor 2020!

Bron: Marcella Markwat-Giessen, MfN-registermediator, Familie- en Arbeidsrechtmediator, aangelsoten bij Het Mediators Collectief (een landelijk samenwerkingsverband van MfN-registermediators).

Terug naar nieuwsoverzicht »

Zoek een mediator in de buurt

Inschrijven voor de nieuwsbrief