Uit elkaar?
leg eens aan
bij een mediator!

Ander licht op zaken?

Het huwelijk. Bedreigd door een onzekere financiële toekomst?

T
E

het huwelijk bedreigd?

In mijn vorige blog met als titel “Mediation: een waardevolle combinatie van emoties en regels” heb ik het belang van de combinatie van emoties en regels benadrukt. In deze blog sta ik stil bij het feit dat er minder huwelijken worden gesloten.

Elke huwelijkspartner heeft vaak goede intenties om in het huwelijk te treden. Vroeger was een financieel motief een goede reden om in het huwelijk te treden. Tegenwoordig wordt zo’n motief met argusogen bekeken. Heden ten dage trouwen mensen voornamelijk uit liefdesoverwegingen of als een bekroning op een geslaagd gezin.

Tegenwoordig speelt toekomstige financiële zekerheid ook nog steeds een rol bij het sluiten van een huwelijk. Maar dan in een negatief licht.

“Twintigers en dertigers trouwen steeds minder” volgens het bericht van de NOS. Aan deze ontwikkeling ligt een slecht toekomstig economisch perspectief ten grondslag. Vooral jonge mensen met een onzeker arbeidsperspectief kiezen ervoor om de stap naar een huwelijk achterwege te laten. In plaats daarvan kiezen ze ervoor om te sparen voor een huis. En het is begrijpelijk; een betaalbare woning vinden is een behoorlijk probleem geworden.

Een andere ontwikkeling dat maakt dat er minder huwelijke worden gesloten, is dat veel jonge stellen voor een geregistreerd partnerschap kiezen. Met name het juridisch vaderschap in deze vorm van samenleven is net zo goed is geregeld als bij het huwelijk als samenlevingsvorm.

Financiële middelen speelden vroeger een rol bij het sluiten van een huwelijk. Tegenwoordig zorgt het economisch klimaat ervoor dat er minder huwelijken worden gesloten. Dat is nog eens een omkering van motieven!

Mediation is een waardevolle manier om je huwelijk of geregistreerd partnerschap op een respectvolle manier te laten eindigen. Investeer in een goede afwikkeling van je huwelijk of geregistreerd partnerschap. Het bevordert je eigen welzijn en dat van je kinderen.

Bart Verberne, jurist en Mfn registermediator, is tevens aangesloten bij Mediators Collectief (een landelijke samenwerkingsverband van MfN-registermediators). Daarnaast biedt Bart Verberne relatiecoaching aan en is hij trainer van JES! Het brugproject.

Bron: https://nos.nl/artikel/2229973-twintigers-en-dertigers-trouwen-steeds-minder.html

 

Terug naar nieuwsoverzicht »

Zoek een mediator in de buurt

Inschrijven voor de nieuwsbrief