Uit elkaar?
leg eens aan
bij een mediator!

Ander licht op zaken?

Mediation bij strafrecht van start bij rechtbank Overijssel

T
E

gerechtsgebouw overijssel

Sinds kort kunnen rechters bij de rechtbank Overijssel er voor kiezen om een mediator in te zetten bij strafrecht. Doel daarvan is om het strafrecht te verbeteren, slachtoffers traumaverwerking te bieden en een schadevergoeding te regelen. In sommige gevallen voorkomt het zelfs dat de dader een strafblad krijgt.

Zo was er bijvoorbeeld een jonge dader van 19 die in een regionale discotheek een kopstoot uitdeelde aan een 16-jarige jongen. Door inzet van de mediator werd voorkomen dat de dader een strafblad kreeg en ontving het slachtoffer een schadevergoeding van 500 euro, direct van de dader. Door het directe contact tussen dader en slachtoffer kan het slachtoffer zijn opgelopen trauma beter verwerken. De rechter, Erik Koster, gaf een voorwaardelijke straf: “En dat had ik niet gedaan als er geen mediator bij betrokken was geweest.”

Erik Koster is de rechter die de mediator in het strafrecht bij zijn collega’s onder de aandacht moet brengen: “Het staat nu nog echt in de kinderschoenen, het wordt al wel veel toegepast in familierecht en in handelsrecht, maar het kan ook echt van toegevoegde waarde zijn in het strafrecht.” De komende tijd hoopt hij dat zijn collega’s dat ook gaan inzien en vaker een mediator inzetten.

Volgens Koster geeft een mediator in het strafrecht meer ruimte voor de rol van het slachtoffer: “We zitten in een tijd waarin de rol van het slachtoffer een steeds belangrijkere rol krijgt. Dertig jaar geleden mochten ze een schadevergoeding indienen, een tijd later mochten ze hun zegje doen over wat de acties van de dader met hun gedaan hebben en mediation is een derde stapje.” De dader en slachtoffer kijken elkaar via de mediator recht in de ogen en dat kan confronterend zijn: “Het gebeurt ook alleen als het slachtoffer dat wil, maar in sommige gevallen biedt het hen verwerking bij hun trauma.”

Terug naar nieuwsoverzicht »

Zoek een mediator in de buurt

Inschrijven voor de nieuwsbrief