Uit elkaar?
leg eens aan
bij een mediator!

Ander licht op zaken?

Mediation: een waardevolle combinatie van emoties en regels

T
E

Mediation: een waardevolle combinatie van emoties en regels

Zo langzaam aan sijpelt mediation de samenleving binnen en krijgt een steviger positie in het aanbod van dienstverlening. Deze blog gaat over de grote kracht van het combineren van emoties en regels. Regels zijn erom te worden toegepast. En waarom zou je dat niet combineren met een goed gesprek?

Mediation leent zich bij uitstek om te worden toegepast bij sociaal-emotionele conflicten. Dit zijn conflicten waarbij een belangrijke relatie onder druk staat. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk de partnerrelatie. Maar denk ook eens aan de arbeidsrelatie en de familierelatie bij het verdelen van een erfenis.

Al deze relaties hebben als kenmerk dat ze vaak met veel emoties gepaard gaan. Emoties doen er in de rechtszaal nauwelijks toe. Daar wordt de regel toegepast. Vaak blijven mensen met een teleurgesteld gevoel achter als hun idee van rechtvaardigheid te weinig aan bod is gekomen in de rechtszaal.

In ieder mens is een idee van rechtvaardigheid ingebakken. Het hoort bij ons besef van normen en waarden. Bij een mediator is er wel plaats voor het verdelen van jouw idee van rechtvaardigheid. Een mediator is opgeleid om binnen de Nederlandse regels deze ingebakken rechtvaardigheid vorm te geven. Dat doet de mediator via een gesprek. Een goede mediator houdt het gesprek gaande tussen alle gespreksdeelnemers én waakt ervoor dat de juridische regels gepasseerd worden.

Het voeren van een goed gesprek is moeilijk, want er komen emoties aan te pas. Heel veel mensen hebben moeite met het uiten van emoties. Dat is raar, want emoties zijn boodschappers van positieve en negatieve gevoelens. Als je daar samen met een mediator naar kijkt, brengt het je veel informatie over wat je nu eigenlijk wilt.

Verander van zaal en kies voor de gesprekskamer bij een mediator. Daar geef je samen met je andere gespreksdeelnemer je gezamenlijke idee van rechtvaardigheid vorm.

Wilt u weten of het Mediators Collectief u kan helpen bij een vervelende situatie, neem dan gerust contact op.

Bron: Bart Verberne, jurist en Mfn registermediator, aangesloten bij het Mediators Collectief, een landelijk samenwerkingsverband van MfN registermediators.

Daarnaast biedt Bart Verberne relatie coaching aan en is hij trainer van JES! Het brugproject.

Terug naar nieuwsoverzicht »

Zoek een mediator in de buurt

Inschrijven voor de nieuwsbrief