Uit elkaar?
leg eens aan
bij een mediator!

Ander licht op zaken?

Mediation wordt steeds vaker ingezet. Een goede ontwikkeling!

T
E

mediation bij conflict op het werkMediation wordt steeds vaker ingezet daar waar het waardevol kan zijn. Een goede ontwikkeling!

Zo ook laatst in een geschil tussen Jan (werkgever) en Piet (werknemer). Piet, een al wat oudere werknemer, was al 9 jaar werkzaam bij Jan en zijn leeftijd begon helaas op te spelen in zijn functioneren. Jan, een betrokken werkgever, wilde dit bespreekbaar maken en nodigde Piet uit voor een gesprek. Helaas liep dit gesprek volledig uit de hand. Piet voelde zich aangevallen en liep boos uit het gesprek weg. De volgende dag meldde Piet zich ziek.

De bedrijfsarts werd ingeschakeld en stelde vast dat hier geen sprake was van arbeidsongeschiktheid maar van een conflict en stelde mediation voor.

De gesprekken werden gestart en de mediator had eerst een intake gesprek met Jan en een dag later met Piet. Een week later werd het eerste gezamenlijke gesprek gepland.

En zeker dat eerste gezamenlijke gesprek was een emotioneel en heftig gesprek. Het was voor Piet niet leuk om te horen dat Jan vond dat hij zijn werk niet meer goed zou uitvoeren en hij voelde zich behoorlijk afgedankt. Jan probeerde aan te geven dat hij Piet niet wilde ontslaan maar dat stelde Piet niet gerust. Aan het einde van het eerste gesprek kregen Jan en Piet huiswerk mee om over na te denken.

De volgende bijeenkomst verliep een heel stuk rustiger. Er kwam meer ruimte om naar elkaar te luisteren en langzaam groeide het vertrouwen bij Piet dat hij niet ontslagen zou worden. Hierdoor durfde hij ook voorzichtig en openlijk toe te geven dat hij zijn functie wel zwaar vond en ja, hij maakte daardoor nog weleens een foutje.

Jan had ook goed nagedacht over de mogelijkheden voor Piet en deelde zijn ideeën met Piet. En dan zie je ineens dat zo’n gesprek een heel andere, zeer positieve, kant kan opgaan. Samen werden de ideeën omgezet in een functie. Een functie die voor Jan zijn bedrijf heel waardevol is en voor Piet, met al zijn kennis en ervaring, een mooie nieuwe uitdaging voor de komende jaren….

Komt deze situatie ook wel eens in uw bedrijf voor? Neem dan vrijblijvend contact op met het Mediators Collectief (een landelijk samenwerkingsverband van MfN-registermediators).

Bron: Jolanda te Hennepe-Mulder, MfN-registermediator, aangesloten bij het Mediators Collectief

Terug naar nieuwsoverzicht »

Zoek een mediator in de buurt

Inschrijven voor de nieuwsbrief