Uit elkaar?
leg eens aan
bij een mediator!

Ander licht op zaken?

Expertise: De mediator en zijn expertise

T
E

De mediators van Het Mediators Collectief zetten hun expertise in voor mensen die elkaar het beste gunnen

Als mediator sta je in een heel belangrijke, uitzonderlijke positie. Je hebt het vertrouwen van een aantal mensen gekregen, die bij jou zijn gekomen met  een hulpvraag. Dat is meestal een conflict waar ze een professional, een specialist, voor nodig hebben. En het specialisme, de expertise, van de mediator behelst typisch conflicten, hun theorieën, hun gevolgen, hun historische ontwikkelingen, kortom, het behelst een hele wetenschap. Conflictmanagement in zijn breedste vorm. Een expertise waar de mediator zijn mannetje staat en waar hij alles van weet.

Er wordt een schaap met vijf poten verwacht

De gebieden van de echtscheidingen -of wat daarmee gelijkgesteld kan worden- en de arbeidsverhoudingen zijn die, waar de mediator het vaakst mee te maken krijgt. In die gebieden liggen een aantal andere expertises of specialismen te wachten om door de mediator opgepakt te worden. Bij echtscheidingen wordt vaak de juridische  expertise verwacht, de fiscale expertise, de emotionele expertise, de financiële, de psychologische, antropologische, psychiatrische, maatschappelijke en wat al niet meer, immers élke mediation is anders en er kan zó maar een andere expertise van de mediator verlangd of verwacht worden. Op het arbeidsvlak verwachten je klanten dat je een expertise hebt in het arbeidsrecht, de Arbo, de procedures bij het UWV, hoe het vonnis van de rechter zal zijn, welke mogelijkheden er dan nog open staan enzovoorts, enzovoorts.

Nu is basiskennis natuurlijk handig. Zo weet je dat er aspecten bestaan in de behandeling van het conflict waarin je rekening mee hebt te houden met consequenties. Of dat er fiscale gevolgen zitten aan de verdeling van de woning. Dat je weet dat er verscheidene mogelijkheden zijn om te re-integreren bij een baas of dat er mogelijkheden juist zijn om afscheid te nemen. En als je dat wil uitdiepen, dan moet je dat zeker doen.

Doorverwijzen naar andere expertises

Ik heb in de afgelopen jaren diverse Masterclasses gevolgd en kreeg daarin een berg informatie voorgeschoteld, met wetsartikelnummers, leden en paragrafen toe. Of ik kreeg de namen van de schrijvers van de boeken, welke stroming in de filosofie of psychologie zij volgden of aanvulden. De politieke brieven van de geschiedenis van de ontwikkeling van een nieuwe wet. Het was wellicht leerzaam en handig, en ik kreeg er PE-punten voor en ik was van de straat af. Maar, reflecterend, gebruik ik deze kennis niet actueel in mijn mediations. Wat wél interessant is, is om te zien hoe mijn klanten reageren als ik hen van het bestaan van bepaalde expertises op de hoogte breng. Of dat ik samen met mijn klanten naar de accountant, de advocaat of de alimentatiespecialist ga.

Begeleiden naar een oplossing gebaseerd op de gunfactor

En ik denk dat juist dáár de kracht van de mediator en mediation versterkt wordt. Expert willen zijn en tevens mediator, daar zou wel eens wat onzekerheid in kunnen sluipen. En, zoals wij als mens nu eenmaal in elkaar zitten: wij ervaren dat bij ELKE mediation, gaat onzekerheid gepaard met denken in bepaalde richtingen die minder positief zijn. En dan wordt onzekerheid nog wel eens angst. Angst om fouten te maken, aangesproken worden op de verantwoordelijkheid, angst voor een klacht. Dat belemmert je als mediator. Krampachtigheid ligt op de loer. De harde kant van de mediation kan meer aandacht krijgen, terwijl juist die harde kant zijn oorsprong vindt in de zachte zijde. En het is de bedoeling om de strijdende partijen elkaar te laten begrijpen, hen te begeleiden op weg naar een oplossing die voor hen beiden de juiste is. Dat er water bij de wijn wordt gedaan. Niet op basis van een rekenkundige balans een toelage toekennen, maar op basis van begrip en gevoel een bedrag gunnen. Dan houdt de ontbinding langer stand. Of de vereniging.

Bron: Ton Schmitz, MfN-registermediator, aangesloten bij Het Mediators Collectief (een landelijk samenwerkingsverband van MfN-registermediators dat al 15 jaar succesvol haar expertise inzet).

Terug naar nieuwsoverzicht »

Zoek een mediator in de buurt

Inschrijven voor de nieuwsbrief