Uit elkaar?
leg eens aan
bij een mediator!

Ander licht op zaken?

Strijd om de aandacht en wat mediation hierin kan betekenen

T
E

omgaan met ruziende kinderen: de strijd om de macht

De strijd om de aandacht

In een gezin met meerdere kinderen is er vaak strijd tussen de kinderen. Het uit zich vaak als ruzie om dingen.

Diepere oorzaken

Vaak zijn echter diepere oorzaken aan te wijzen.

Uiteraard speelt mee wie de macht heeft, maar het allerbelangrijkste is wie zich het meest geliefd voelt door de ouders.

Soms spelen ouders dit uit door de ruzie om een zaak te beslechten met: “geef jij nou maar toe”. Ongezegd hoort het kind: “dan houd ik het meest van jou”. Dit zal dan de reden zijn om toe te geven. Degene die dan de zaak waarom de ruzie ging heeft gewonnen, heeft daarmee een stukje van de liefde van de ouder opgeofferd. De ouder heeft rust in huis en is daarmee ook winnaar. Op de korte termijn zijn er daarmee alleen maar winnaars.

Lange termijn effecten

Op de langere termijn zijn er echter andere effecten. De winnaar van de zaak verliest het gevoel van de winst omdat de zaak waar de ruzie over ging na een uur of maximaal enkele dagen zijn waarde heeft verloren, terwijl de winst voor de ogenschijnlijke verliezer blijvend is. In het gevoel van de oorspronkelijke winnaar ontstaat daardoor een verborgen gevoel van verlies. De oorspronkelijke verliezer blijkt later niet goed voor zijn belangen te kunnen opkomen, want hij is gewend om toe te geven. Hierdoor voelt ook hij zich uiteindelijk verliezer. Terugkijkend was er maar één winnaar en dat was de ouder die rust kreeg. Voor de beide kinderen was het beter geweest als de ruzie was geëindigd in voor beiden een stukje winst en voor beiden een stukje verlies. De strijd om de aandacht van de ouders kan zich later tonen als beide kinderen volwassen zijn. De oorspronkelijke winnaar toont zich verongelijkt want hij heeft ingeleverd op de liefde van de ouder. De strijd die dan doorgaat is pas op te lossen als de kinderen zich van dit onderliggende mechanisme bewust worden en accepteren dat het verleden is zoals het is.

Bron: Eddie de Vries, MfN registermediator, aangesloten bij het Mediators Collectief (een landelijke organisatie van MfN registermediators), geaccrediteerd Familiemediator

Benieuwd wat het Mediators Collectief in vergelijkbare situaties voor u kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op.

Terug naar nieuwsoverzicht »

Zoek een mediator in de buurt

Inschrijven voor de nieuwsbrief