Uit elkaar?
leg eens aan
bij een mediator!

Ander licht op zaken?

Trouwen in 2018: bezittingen, schulden, erfenissen, schenkingen

T
E

trouwen in 2018Trouwen in 2018!!!

Vanaf 1 januari 2018 trouwt men niet meer automatisch in gemeenschap van goederen maar in beperkte gemeenschap van goederen.

Welke huwelijksregels veranderen? 

Er zijn een paar belangrijke punten die gaan veranderen. Zo vallen de bezittingen en schulden die de partners al hadden voor het huwelijk niet meer in de gezamenlijke huwelijksgemeenschap.

Alleen het geld dat op een en/of rekening staat, is van beide partners. Zo ook het vermogen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd en alles wat tijdens het huwelijk samen wordt gekocht of schulden die samen zijn aangegaan. De bezittingen die de partners al voor het huwelijk samen hadden, vallen ook in de beperkte gemeenschap.

Erfenissen en schenkingen

Erfenissen en schenkingen vielen tot 1 januari 2018 in de huwelijksgemeenschap. In de nieuwe huwelijksregels vallen deze buiten de gemeenschap. Of deze erfenis of schenking nu tijdens het huwelijk of voor die tijd is verkregen, maakt daarbij niet uit.

Bij een echtscheiding moet dus duidelijk zijn welke bezittingen en schulden iedere partner had voordat ze trouwden. Ook is het belangrijk om duidelijk te hebben welke erfenissen en schenkingen er zijn geweest. Het is dus belangrijk om bewijzen te hebben van de bezittingen en schulden voor het huwelijk en eventuele erfenissen en schenkingen.

Eigen bedrijf

Indien een van de partners voor het huwelijk een eigen bedrijf heeft, dan hoeft de waarde van het bedrijf bij een scheiding niet te worden gedeeld. Starten de partners tijdens het huwelijk een eigen onderneming, dan valt het bedrijf wel in de gemeenschap.

Schulden

Zijn er schulden voor het huwelijk? Dan hoeven deze niet meer gedeeld te worden. Schuldeisers kunnen wel beslag leggen op de helft van de gezamenlijke bezittingen.

Andere afspraken maken?

Wilt u andere afspraken maken, maar komt u daar gezamenlijk niet uit, overweeg dan contact op te nemen met het Mediators Collectief om een van hun MfN-registermediators in te zetten. Dat kan namelijk afspraken opleveren waar u zich beiden in kunt vinden.

 

Bron: Ank Konijn, MfN-registermediator, Geaccrediteerd Familiemediator, aangesloten bij het Mediators Collectief (een landelijk samenwerkingsverband van MfN-registermediators)

Terug naar nieuwsoverzicht »

Zoek een mediator in de buurt

Inschrijven voor de nieuwsbrief