Uit elkaar?
leg eens aan
bij een mediator!

Ander licht op zaken?

Valkuilen: de 10 grootste voor scheidende ouders

T
E

top 10 valkuilen van scheidende ouders

de 10 grootste valkuilen voor scheidende ouders:

 

de eerste van de 10 valkuilen: ruzie maken als de kinderen in de buurt zijn.

2. Trekken aan de kinderen; proberen ze vóór jou en tegen de ander te laten kiezen. Loyaliteitsconflict: Het kind verheugt zich erop de andere ouder te zien, tegelijkertijd wil het niet weg zonder de verzorgende ouder. Belangrijk dat de verzorgende ouder gerust stelt, en duidelijk (óók emotioneel) toestemming geeft aan het kind om mee te gaan.

3. Kwaadspreken over de andere ouder.

4. Kinderen als steun en toeverlaat zien; ze belasten met jouw eigen verdriet en boosheid. Kinderen mogen best helpen en troosten. Belangrijk: Bedankt ze, geef ze waardering, laat merken dat het
niet vanzelfsprekend is. En pik zelf de draad weer op.

5. Kinderen als boodschapper inzetten (vraag maar aan ‘je vader’ of hij die alimentatie nou eens een keer overmaakt, zodat ik fatsoenlijke kleren voor jullie kan kopen…)

6. Kinderen als machtsmiddel gebruiken (als jij dat niet regelt, dan blijven de kinderen aanstaand weekend bij mij!)

7. Teveel toegeven aan de kinderen door schuldgevoelens. Juist nu grenzen blijven stellen! Wat je loslaat, kun je nog moeilijk inhalen!

8. De andere ouder gaan ‘keuren’ op geschiktheid als ouder. Hij geeft ze veel te vaak friet te eten! Geeft ze teveel cadeaus!

9. Klachten en verdriet van de kinderen wijten aan de andere ouder. We hebben al gezien dat kinderen veel klachten kunnen vertonen. Veel ouders denken dat dat komt omdat ze liever niet naar de andere ouder toe willen, of omdat de andere ouder ze niet goed behandelt.

10. Uit schuldgevoel denken dat jij er nu altijd voor ze moet zijn, geen hulp durven vragen. Juist belangrijk voor ze dat jij op de been blijft!

Bron: Hans Oosterveld, MfN Registermediator, aangesloten bij het Mediators Collectief (een landelijk samenwerkingsverband van MfN Registermediators)

Neem gerust contact op met het Mediators Collectief voor een zorgvuldige scheiding en een gelijkwaardig ouderschap na de scheiding. Voorkom op deze manier dat u als scheidende ouders in één of meer van de 10 valkuilen terecht komt!

Terug naar nieuwsoverzicht »

Zoek een mediator in de buurt

Inschrijven voor de nieuwsbrief