Uit elkaar?
leg eens aan
bij een mediator!

Ander licht op zaken?

Wetswijziging partneralimentatie

T
E

wetswijziging partneralimentatie

Wetsvoorstel partneralimentatie aangenomen door Tweede Kamer

11 december 2018 wetswijziging

De Tweede Kamer is akkoord gegaan met het wetsvoorstel herziening partneralimentatie. Het wetsvoorstel moet ervoor gaan zorgen dat de duur van de partneralimentatie wordt ingekort. De nieuwe wetgeving zal ingaan op 1 januari 2020 en zal alleen van toepassing zijn op nieuwe alimentatieafspraken. wetswijziging

Duur wetswijziging

De duur van de partneralimentatie wordt de helft van de duur van het huwelijk met een maximum van 5 jaar. Hierop zijn twee uitzonderingen: langdurige huwelijken en huwelijken met jonge kinderen:
 
– Als de minst verdienende partner 50 jaar of ouder is of binnen 10 jaar na de scheiding de AOW leeftijd bereikt en het huwelijk langer dan vijftien jaar heeft geduurd, bestaat in beginsel een recht
    op partneralimentatie gedurende 10 jaar;
– in het geval van scheidende ouders van kinderen jonger dan 12 jaar zal de alimentatiegerechtigde een aanspraak houden totdat het jongste kind 12 jaar wordt.
 
In uitzonderlijke situaties is er een mogelijkheid een langere termijn dan vijf jaar toe te wijzen (hardheidsclausule).

Let op!

Er gaat dus nogal wat veranderen. Maar niet voordat het voorstel ook langs de Eerste Kamer is geweest. Er is dus op dit moment nog niets 100% definitief!
Terug naar nieuwsoverzicht »

Zoek een mediator in de buurt

Inschrijven voor de nieuwsbrief