Werkwijze familiemediation

Hoe werkt familiemediation?

Familiemediation kan heel spannend zijn, zeker als je bepaalde familieleden al een tijd niet hebt gezien. Ga je direct met het betreffende familielid in gesprek of zie je diegene pas later? 

Het mediationtraject 
Bij een familiemediation begint het traject met afzonderlijke intakegesprekken met de betrokken familieleden en de mediator. De mediator nodigt je afzonderlijk uit voor een persoonlijk gesprek. Zo maak je ongedwongen kennis met de bemiddelaar en kun je jouw verhaal doen en belangen kenbaar maken. 

De familiemediator legt uit wat mediation inhoudt en welke uitgangspunten er gelden. Hij of zij stemt samen met jullie af wie deelneemt aan de gezamenlijke bijeenkomsten en waar ze plaatsvinden. Afhankelijk van het aantal familieleden wordt jullie familie begeleid door één of twee mediators

Hoelang duurt familiemediation?
Voor elke familie is mediation anders. Hoelang een traject duurt is afhankelijk van de situatie, de problemen en hoeveel familieleden betrokken zijn. Gemiddeld duurt een familie mediationtraject 3 bijeenkomsten. 

Passende oplossingen en conflict hersteld
Wanneer een oplossing is gekozen dan gaat de familiemediator na of de gekozen oplossing bij alle deelnemers voldoende draagkracht heeft en er aan alles is gedacht. Je zoekt tenslotte niet een tijdelijke oplossing maar één waar iedereen mee vooruit kan, ook in de toekomst. Indien van toepassing wordt schriftelijk vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst en door alle familieleden bij het einde van de mediation ondertekend. 

Weten of de situatie binnen jouw familie geschikt is voor mediation? Neem direct contact op om te overleggen met één van onze familiemediators of doe de mediationtest.

Share by: