Arbeidsmediation – Waarom een intakegesprek?

Bij arbeidsmediation is een intakegesprek nuttig

het woord intake is geschreven op een achtergrond van allerlei kleuren viltstiften

Wat is de reden van een intakegesprek bij arbeidsmediation?

Soms krijg ik de vraag wat de reden is dat er een intakegesprek plaatsvindt. Los van de kennismaking met mij als mediator is het voeren van een dergelijk 1-op-1 gesprek erg nuttig. In deze blog neem ik jullie graag mee in de meerwaarde van zo’n intakegesprek (hierna: intake).


Voordat een gezamenlijk gesprek tussen de conflictpartijen plaatsvindt, voer ik bij een arbeidsmediation altijd eerst een individuele intake met de partijen.


Wat komt er allemaal aan bod tijdens dit soort gesprekken?

Uitleg, mediationovereenkomst en feiten

Uiteraard start ik een intake door te vertellen wat mediation inhoudt, wat mijn rol als mediator is, wat men van mij mag verwachten en wat ik van hen verwacht.  Daarna ga ik over op de ondertekening van de mediationovereenkomst[1]. Het belangrijkste is dat alles wat zij mij vertellen tijdens dit gesprek vertrouwelijk is en ik dit met niemand zal delen.

 

Daarnaast wil ik, voordat ik overga op de inhoud van het conflict, altijd graag enkele feiten weten, zoals iemand zijn indiensttredingsdatum, functie, loopbaan binnen het bedrijf, hoe de cultuur binnen het bedrijf is en of er sprake is van ziekteverzuim.


Achterhalen wat het conflict inhoudt en hoe nu verder

Vervolgens wil ik informatie krijgen over het conflict, namelijk wie erbij betrokken zijn, hoe zij nu met elkaar omgaan en hoe zij momenteel communiceren. Hoe was de relatie in het verleden met deze persoon/personen en wat is volgens hem/haar de aanleiding van het conflict.

 

Maar wat ik zelf het belangrijkste vind om te weten is: wat moet er volgens hem/haar worden opgelost, hoe hebben ze hier in het verleden over gesproken en wat wil hij/zij met mediation bereiken?

 

 

Naast de eerste kennismaking geeft het intakegesprek de personen de gelegenheid om in alle vertrouwen de betreffende situatie aan mij te vertellen. De partijen ervaren dit gesprek als een mogelijkheid om hun volledige verhaal te doen en hun emoties te tonen. Ik krijg een volledig beeld van hoe zij het conflict ervaren, wie de betrokkenen zijn, wat de behoeftes zijn en bovenal hoe ze naar de toekomst kijken en of ze openstaan om -tijdens een gezamenlijk gesprek- diverse oplossingen voor het conflict te onderzoeken[2].


Het geeft mij in elk geval inzicht of er een goede basis is om mediation voort te zetten.

En als deze basis er ligt, dan kan ik met al deze informatie geïnformeerd en gericht een gezamenlijk gesprek ingaan.


Door zowel mijzelf als de partijen wordt een intakegesprek altijd als prettig ervaren. Het zorgt ervoor dat een veilige omgeving wordt gevormd en geeft een rustige start van het mediationtraject.


[1] Voordat een eerste gesprek plaatsvindt, ontvangen de partijen de mediationovereenkomst, de MfN-gedragsregels en het MfN-reglement.

[2] Onderzoeken of en hoe zij hun arbeidsrelatie willen voortzetten dan wel willen beëindigen.

Delen

een man en een vrouw zitten tegenover elkaar op een stoel in een zo goed als leeg huis
01 mei, 2024
Waar loop je tegenaan als je als informeel samenwoners (niet getrouwd, geen geregistreerd partnerschap) geen samenlevingscontract hebt opgesteld en uit elkaar wilt gaan?
duim die naar beneden wijst op een baby blauwe achtergrond
14 apr., 2024
Effectieve stappen voor werkgevers bij disfunctionerende werknemers
De woorden 'Wet Verbetering Poortwachter' op een licht- en donkerroze achtergrond
28 mrt., 2024
Welke verantwoordelijkheden heb je als werkgever en als werknemer bij de Wet Verbetering Poortwachter? Lees het hier:
Share by: