Wat is mediation?

De betekenis van mediation

Een conflict, zoals een verstoorde arbeidsrelatie of echtscheiding, is een vervelend proces, zeker als dit escaleert. Ontdek de meerwaarde van mediation.

Wat is mediation?
Mediation of bemiddeling is het oplossen van je conflict onder begeleiding van een mediator. Het is in het begin vaak moeilijk om met de ander het gesprek aan te gaan maar de ervaring leert dat het je bij de oplossing brengt. Een aantal gesprekken onder de deskundige begeleiding van een onafhankelijke derde kan je jaren tobben of een gang naar de rechter schelen.

Tijdens de mediation werk je zelf actief mee en bepaal je samen met de ander de oplossing. Dit lijkt misschien lastig, toch is ruim 85% van de partijen na afloop van de mediation tevreden over de uitkomst en het verloop van de mediation. Om wat voor soort conflict het ook gaat, zolang er van beide kanten de bereidheid is om over een oplossing te praten, heeft mediation kans van slagen. En doordat je samen met de ander tot een oplossing komt, sluit de oplossing vaak ook beter aan op de wensen van jou en de ander.

De mediator is er voor jullie allebei in gelijke mate, hij of zij kiest dus geen partij en is onafhankelijk en neutraal. De mediator geeft geen oordeel en bedenkt ook geen oplossing voor jullie situatie, dat moeten jullie samen doen. 

Met conflictbemiddeling kom je meestal sneller en met meer rust tot een overeenstemming. Zo bespaar je een rechtszaak en alle stress daarvan, waardoor mediation kosten vaak veel lager zijn dan een escalatie.

Vertrouwelijk en geheimhouding
Tijdens de mediation moet je vrijuit kunnen spreken. Jij geeft aan waar het voor jou om gaat en wat je wensen zijn. Juist omdat het vertrouwen vaak beschadigd is, valt alles wat je tijdens de mediation zegt onder geheimhoudingsplicht. Daarom tekent iedereen, ook de mediator, de mediationovereenkomst. Mocht er geen oplossing gevonden worden dan mag de inhoud van de mediation niet worden aangehaald of gebruikt. 

Vrijwilligheid 
Mediation werkt alleen als jij en de ander(en) aan mediation willen meedoen. Je kan niet worden gedwongen tot mediation. En als je kiest voor mediation doe je actief mee om de mediation goed te laten verlopen. Uitgangspunt is dat ieder de wens heeft om een oplossing te vinden voor de situatie.

 
Mediation wordt in uiteenlopende situaties ingezet, denk bijvoorbeeld aan:

Past mediation bij jou?
Mediation is niet voor iedereen geschikt. Wil je weten of deze bemiddeling bij jouw situatie past? Doe de mediationtest of neem contact op. 
Share by: