Hoe verloopt mediation?

Wat kun je verwachten

Wat kun je verwachten als je een mediationtraject in gaat? Hoelang duurt een gesprek, van hoeveel gesprekken kun je uitgaan en heeft mediation wel zin als er toch niet met de ander te praten valt?

Het mediationproces
Voor je het mediationtraject ingaat, zorgt de mediator dat alle voorwaarden en condities zorgvuldig zijn uitgewerkt in de mediationovereenkomst. 
Er wordt gezorgd dat het voor iedereen duidelijk is wanneer en waar de bemiddeling plaatsvindt. De locatie wordt in overleg gekozen. 
Een mediationsessie duurt gemiddeld anderhalf uur en er vinden meestal 3 gesprekken plaats. Je bepaalt samen hoeveel tijd er tussen de sessies zit. 

De mediator
De mediator is de gespreksleider en zorgt dat iedereen zijn verhaal kan doen, voldoende aan bod komt en dat de rust bewaard blijft bij spanningen. De mediator zorgt dat jullie tot een oplossing komen, zelfs als je dacht dat er niet te praten valt. Door jarenlange ervaring vindt de mediator een goede manier om tot een positieve communicatie te komen. 
Aan het eind van de mediation worden de afspraken op papier gezet en indien nodig worden tussentijds aantekeningen gemaakt van de gesprekken.

Ondersteuning tijdens de bemiddeling
Een mediation kan emotioneel zwaar zijn, zeker als de situatie complex is. Vind je het fijn als iemand je bijstaat? Soms kan het verstandig zijn als er een familielid, partner of adviseur bij is. Bespreek dit vooraf met de mediator. Die overlegt het met de andere deelnemer, die instemming moet geven. Hij of zij kan zich ook door iemand bij laten staan. Hiervoor geef jij dan weer toestemming.  
Wil je meer weten over mediation, het proces of de kosten? Neem dan contact met ons op en laat je vrijblijvend adviseren. 
Share by: