Laten vliegen.. of aanpakken!

 Je conflict laten vliegen.. of aanpakken!

mug op een witte muur

De aanpak van een ergernis of een conflict

Wie kent het niet: Lig je net lekker te slapen, hoor je ineens een mug! Zo irritant en het houdt je behoorlijk wakker. En dan komt de afweging:

-         Laten vliegen en hopen dat die mug je verder met rust laat;

-         Aanpakken dat beest! Lamp aan, zoeken, afronden en daarna weer lekker slapen;


Als ik dit korte verhaaltje over een mug vergelijk met de aanpak van een ergernis of een
conflict, zou je er bijna hetzelfde over kunnen denken: laten overwaaien of direct aanpakken en bespreekbaar maken.

 

Laten overwaaien…

Na een eerste voorval met een persoon op je werk of binnen de familie, kun je denken: ik laat dit rusten, het waait wel over of morgen weer een nieuwe dag. Vaak blijft zo’n voorval toch in je geheugen zitten en ga je in de toekomst wellicht anders met die persoon of situatie om. In het geval je met die persoon blijft samenwerken en er ontstaat wederom een voorval, dan laait de irritatie waarschijnlijk snel weer op. Meningsverschillen of andere type voorvallen veranderen je houding en/of kijk op die persoon nou eenmaal.…en niet in positieve zin.


Het kan tot een conflict uitgroeien...

Hoe langer je ermee loopt zonder het gesprek aan te gaan, des te groter de kans dat het in de weg gaat zitten en uitgroeit tot een conflict. Je merkt dat je steeds vaker een bepaalde positie en een bepaald standpunt inneemt die niet overeenkomen met die van de ander. Dit blijft botsen en komt de relatie niet ten goede. Uiteindelijk kunnen de communicatie en relatie verharden en zelfs uitmonden in groter conflict of zelfs een strijd.

 

Aanpakken!

Natuurlijk kun je na een voorval ook een gesprek aangaan met de betreffende persoon. Wellicht kun je met deze persoon samen in gesprek gaan, maar in veel gevallen lukt dit niet meer en hebben jullie begeleiding nodig. Wanneer de situatie zich op het werk afspeelt en je vanuit het werk wordt begeleid – door je leidinggevende of iemand van HR – wordt die begeleiding niet altijd door alle partijen als neutraal en/of onpartijdig ervaren. Het voordeel van het inzetten van mediation is dat een onpartijdige mediator geen belang heeft in de uitkomst van het gesprek.


Over het algemeen denkt men bij een beginnend of klein conflict niet aan mediation. Vaak  wordt mediation pas ingezet als men er samen echt niet meer uitkomt. Dat is ontzettend zonde, want mediation kan juist al veel betekenen bij kleine of beginnende conflicten.


Pré-mediation

Door het gesprek in een vroeg stadium in het bijzijn van een mediator te voeren, is er nog geen ‘strijd’ ontstaan. Daardoor kan gemakkelijk en snel

-         worden achterhaald waar het de partijen precies om gaat;

-         welke oplossingen zij hiervoor zien en;

-         welke afspraken zij vast willen leggen.


Deze afspraken worden doorgaans goed nageleefd en opgevolgd, omdat zij deze tenslotte zelf hebben aangedragen en afgesproken.


Ga het gesprek aan!

Als je het mij vraagt zou ik zeggen: ga het gesprek aan en geef aan hoe jij de situatie hebt ervaren of wat jouw belang is. Luister ook naar wat de ander te zeggen heeft en kijk hoe jullie er in het vervolg samen uit kunnen komen, waarbij uiteraard zo veel mogelijk rekening wordt gehouden met elkaars belangen.


Dit gesprek kun je zelf initiëren en voeren of onder begeleiding van een neutraal en onpartijdig persoon. Hoe dan ook: des te eerder het gesprek wordt gevoerd of mediation wordt ingezet, des te groter de kans dat de relatie zal herstellen.


Aanpakken dus! Dan heb je het maar achter de rug en kun je weer verder met de zaken die belangrijk zijn. Of in het geval van die ene mug, weer lekker slapen.

 


Samen met mijn collega mediators van Het Mediators Collectief bespreken we graag wat we voor u kunnen betekenen bij een beginnend conflict.

Delen

een man en een vrouw zitten tegenover elkaar op een stoel in een zo goed als leeg huis
01 mei, 2024
Waar loop je tegenaan als je als informeel samenwoners (niet getrouwd, geen geregistreerd partnerschap) geen samenlevingscontract hebt opgesteld en uit elkaar wilt gaan?
duim die naar beneden wijst op een baby blauwe achtergrond
14 apr., 2024
Effectieve stappen voor werkgevers bij disfunctionerende werknemers
De woorden 'Wet Verbetering Poortwachter' op een licht- en donkerroze achtergrond
28 mrt., 2024
Welke verantwoordelijkheden heb je als werkgever en als werknemer bij de Wet Verbetering Poortwachter? Lees het hier:
Share by: