Veel gestelde vragen

Antwoorden op veelvoorkomende vragen

  • Wat is een vaststellingsovereenkomst?

    De vaststellingsovereenkomst is in de wet afzonderlijk geregeld in artikel 7:900-906 BW. Volgens de wettelijke definitie binden partijen bij een vaststellingsovereenkomst zich ter voorkoming of beëindiging van een onzekerheid of geschil omtrent hetgeen tussen hen rechtens geldt, jegens elkaar aan een tot een vaststelling leidende beslissing over wat tussen hen rechtens is. Partijen aanvaarden daarbij dat deze vaststelling mogelijk afwijkt van wat tussen hen rechtens gold.


    De overeenkomst kan zowel een bestaande als toekomstige onzekerheid of geschil betreffen. Subjectieve onzekerheid bij partijen is voldoende. Het is niet vereist dat objectieve onzekerheid bestaat of een gegronde vrees voor een geschil.

    Als tussen partijen al een rechtsverhouding bestaat,, die zij na de mediation willen wijzigen dan hoeft het resultaat van die onderhandelingen niet in een vaststellingsovereenkomst te worden vastgelegd, maar kan gewoon de bestaande rechtsverhouding worden aangepast. Dat heeft vooral betekenis voor de mogelijkheden het resultaat aan te tasten als men achteraf niet tevreden is. Als partijen in dat kader verschil van mening hebben of als er sprake is van wijziging van omstandigheden, die ten grondslag ligt aan de wens de bestaande rechtsverhouding aan te passen, dan dient de beslechting van deze (juridische) voorvraag wel in een vaststellingsovereenkomst te worden neergelegd.

    Als een vaststellingsovereenkomst wordt gesloten als al een juridisch geschil is gerezen, moeten partijen elkaar over en weer tegemoetkomen door een concessie te doen ten opzichte van het standpunt dat zij eerder hebben ingenomen. Er is geen sprake van een vaststelling als een partij eenvoudig de juistheid van het standpunt van de andere partij erkent, afstand doet van een recht of iets kwijtscheldt.

    Partijen kunnen bij hun overeenkomst die beslissing ook opdragen aan een (of meer maar niet alle) partij(en) of een of meer derden (deskundigen). Tegen inschakeling van een deskundige behoeft geen bezwaar te bestaan. De bindende partij beslissing is echter uit den boze. De beslissende partij krijgt te veel macht over de oplossing van het geschil omdat hij nauwelijks aan tastbaar is.

  • Wat zijn de gedragsregels van de mediator?

    Voor de mediator geldt dat deze een zorgplicht heeft, inhoudende dat hij moet handelen als een redelijk bekwaam vakgenoot. Om problemen in het na stadium te voorkomen, dient de mediator in het mediation proces op bepaalde signalen te letten. Merkt hij die op, dan dient hij op grond van zijn zorgplicht in te grijpen.

  • Wat zijn de onderwerpen van het MfN-reglement?

    Bij aanvang van de mediation wordt door partijen en de mediator van Het Mediators Collectief een mediation overeenkomst ondertekend. Volgens artikel 3 van de Gedragsregels voor de MfN-mediator, is de mediator verplicht tot het sluiten van een MfN-Mediation overeenkomst. Bij de ondertekening van de mediation overeenkomst wordt het MfN-Mediation reglement 2001 overeenkomstig van toepassing verklaard. In dit reglement regelt artikel 7 de geheimhoudingsplicht.

  • Wat is het verschil tussen rechtsspraak en mediation?

    In Nederland is geschilbeslechting door de rechter van oudsher de gebruikelijke vorm die door de overheid wordt aangeboden en in de Grondwet is vastgelegd. Een onafhankelijke overheidsrechter stelt op basis van feiten het recht vast en geeft zijn (juridische) oordeel over het geschil: uit het vonnis volgt wie ‘de winnaar’ is en wie ‘de verliezer’. Of zijn/haar beslissing de oorzaak van het geschil wegneemt dan wel beter hanteerbaar maakt en of partijen daarna nog met elkaar verder kunnen, behoort niet tot de verantwoordelijkheid van de rechter.


    Bij mediation is er echter sprake van geschiloplossing. Bij geschiloplossing gaat het niet om ‘gelijk krijgen’, maar wordt geprobeerd om de geschilpunten uit de weg te ruimen. Dat wordt gedaan op basis van de wederzijdse belangen van partijen en de feiten die zijzelf belangrijk vinden, terwijl in een civiele procedure het geschil wordt beslecht op basis van juridische standpunten, vertaald in een vordering over en weer en ondersteund door rechtens relevante feiten. Mediation vindt plaats binnen de maatschappelijke en eventueel juridische context, zo nodig op basis van objectieve, met inbegrip van juridische, maatstaven.

  • Wanneer bel ik Het Mediators Collectief?

    Er kunnen veel redenen zijn om ons te bellen. We sommen ze voor je op. Je belt als je:  Met vragen over mediation of het mediationproces rondloopt; Mediation overweegt en behoefte hebt om een onafhankelijke derde contact op te laten nemen met andere betrokkene partijen; Bent geadviseerd om mediation te voeren in jouw situatie; Op zoek bent naar de meest geschikte mediator voor een conflict, zoals een scheidingsmediator, een arbeidsmediator, een businessmediator, een familiemediator of een groepsmediator; Reeds geadviseerd bent om mediation te voeren bij een (bepaalde) mediator van Het Mediators Collectief; Een intakegesprek wenst; Algemene informatie over Het Mediators Collectief wilt ontvangen; Mediation overweegt; Door de andere betrokken partij(en) bent gevraagd; Interesse hebt in een zakelijke en professionele vorm van mediation.

  • Wat is MfN?

    In Nederland is er één onafhankelijk en erkend non-profit kwaliteitsregister voor mediators: het MfN-register. Erkend door de Raad voor de rechtspraak en de Raad voor Rechtsbijstand. En dat is niet zonder reden. MfN-registermediators handelen in conflictsituaties met beheersing en borging van een zeer hoge kwaliteitsstandaard.

  • Wie is de mediator van Het Mediators Collectief?

    De mediators van Het Mediators Collectief zijn zelfstandig opererende en geregistreerde mediators. Alle mediators van Het Mediators Collectief hebben met goed gevolg een kwaliteitstest afgelegd en houden hun kennis vervolgens op peil middels permanente educatie. Op deze wijze kunnen de mediators van Het Mediators Collectief hun professionele kwaliteitsstandaard hoog houden. De mediators van Het Mediators Collectief oefenen naast hun beroep als mediator andere beroepen uit. Zoals bijvoorbeeld jurist, makelaar, psycholoog, arts, architect of accountant.

  • Je hebt een Engelstalige mediator nodig

    Het Mediators Collectief biedt mediations in het Nederlands en Engels. Internationale zakelijke (B2B) conflicten, handelsconflicten of grensoverschrijdende familieconflicten kunnen om een meertalige mediator vragen. Informeer hiernaar bij Het Mediators Collectief.

    Please contact us.

  • Je hebt een conflict binnen je Vereniging van Eigenaren (VvE)

    De VvE is de vertegenwoordiger van de gezamenlijke appartementseigenaren, die op haar beurt weer vertegenwoordigd kan worden door een bestuurder. De VvE voert het beheer over de gemeenschap en ziet toe dat elke eigenaar en gebruiker de regels naleeft zoals neergelegd in de splitsingsakte, het splitsingsreglement en eventueel het huishoudelijk reglement. De VvE heeft verschillende organen. De organen binnen de VvE zijn in ieder geval: de vergadering van eigenaren, het bestuur en de voorzitter van de vergadering. Het Mediators Collectief ziet veel conflicten als gevolg van vele ledenmutaties en onduidelijke communicatie onderling. Het betreft onder andere VVE’s van serviceflats, appartementen, flatgebouwen en recreatieparken.


  • Wat is een conflict?

    Een conflict is een situatie waarin twee of meer partijen methodes hanteren, doelstellingen nastreven of waarden aanhangen die, daadwerkelijk of in de perceptie van de partijen, onverenigbaar zijn en daardoor in botsing komen.


    Het is een onopgeloste tegenstrijdigheid. Conflicten kunnen optreden tussen mensen, organisaties en landen.


    Een conflict kan gaan om de inhoud van de kwestie of om de relatie tussen de betrokkenen. Elk van de partijen voelt zich betrokken bij de oplossing van het conflict en zal in min of meerdere mate verantwoordelijkheid voelen voor de relatie met de andere partij(en).

Share by: