Begrijp je wat ik zeg?

Begrijp je wat ik zeg? Ja hoor, ik begrijp wat ik denk

"Communicatie", een containerbegrip

Begrijp je wat ik zeg? Ja hoor, ik begrijp wat ik denk.

“Communicatie” een mooi woord, een containerbegrip en vooral een stokpaard: "als de communicatie maar beter was geweest dan hadden we hier niet gezeten". Maar is dat zo? Het antwoord op deze vraag is zowel ja als ook nee. Ja, als de communicatie beter was geweest hadden ze er misschien niet gezeten. Maar ook nee.


Communicatie en aannames

Wanneer ons wat wordt verteld, maken we aannames vanuit onze eigen referenties. Als ons referentiepunt afwijkt van het referentiepunt van de verteller, dan praten we langs elkaar heen. Vervolgens gaat het mis zodra er gezamenlijk iets gedaan moet worden. Dit komt omdat we op een gegeven moment volledig langs elkaar gepraat hebben. En dan gaat het mis.

Zo laatst ook een mediation: werkgever werkt met zelfsturende teams. De nieuwe werknemer komt uit een bedrijf waar ook met zelfsturende teams werd gewerkt. En toch liep dat helaas niet goed af. Ging het al mis bij het sollicitatiegesprek? Nee, volgens beiden was dat een duidelijk gesprek geweest en waren de verwachtingen over en weer duidelijk besproken. Maar waar ging het dan wel mis ? Bij “begrijp je wat ik zeg? Ja , ik begrijp wat ik denk” . Werkgever verwachtte een zelfstandige werkhouding van de werknemer. De werknemer heeft zelfstandig gewerkt, dus niets aan de hand zou je denken. Maar toen ze aan de mediationtafel de invulling van het woord “zelfstandig werken” samen gingen uitpluizen bleek dat er toch wel wat verschillen waren. De toepassingen NIVEA (niet invullen voor een ander) en ANNA ( altijd navragen, nooit aannemen) klinken zo eenvoudig maar zijn vaak nog lastig om te doen. Als mediator merk ik dat het naar elkaar luisteren pas echt gebeurt op het moment dat ze bij me aan tafel zitten. Want dan draait het alleen om hen, moeten ze wel naar elkaar luisteren en mag je als mediator de verdiepende vragen stellen die nodig zijn, zodat het voor die ander duidelijk wordt wat er nu echt gezegd wordt.


Kan communicatie beter?

Kan communicatie beter en kunnen we bovenstaande voorkomen? Ja zeker, vraag en luister naar elkaar. En luister niet om antwoord te geven maar luister om te horen wat de ander zegt! Neem de tijd!


Vergelijkbare situatie?

Vergelijkbare situatie? Neem dan vrijblijvend contact op met Het Mediators Collectief om te bespreken op welke manier wij u zouden kunnen helpen.


Delen

een man en een vrouw zitten tegenover elkaar op een stoel in een zo goed als leeg huis
01 mei, 2024
Waar loop je tegenaan als je als informeel samenwoners (niet getrouwd, geen geregistreerd partnerschap) geen samenlevingscontract hebt opgesteld en uit elkaar wilt gaan?
duim die naar beneden wijst op een baby blauwe achtergrond
14 apr., 2024
Effectieve stappen voor werkgevers bij disfunctionerende werknemers
De woorden 'Wet Verbetering Poortwachter' op een licht- en donkerroze achtergrond
28 mrt., 2024
Welke verantwoordelijkheden heb je als werkgever en als werknemer bij de Wet Verbetering Poortwachter? Lees het hier:
Share by: