Hoe start je een mediation op?

Zo start je een mediation op

kronkelende weg met locatiepunten

Hoe pak je het aan om een mediation op te starten?

Stel je krijgt ineens slechte beoordelingen op je werk, of je krijgt kritiek die je op geen enkele manier kunt plaatsen? Je hebt het volgens jou toch altijd prima gedaan en je hebt toch altijd hard gewerkt? En nu dreigt er ontslag? Je voelt je tekortgedaan en miskend en wilt het aanvechten.

Zelfs je omgeving heeft er last van, maar kan je niet helpen. Je maakt je financieel en over je toekomst zorgen. Hoe moet het nu verder? Want het werk geeft je structuur en zekerheid. En zorgt ook voor je broodnodige sociale contacten. Wat als je straks geen collega's meer hebt? Wat als je door deze situatie ziek wordt en thuis komt te zitten?


Of je wilt scheiden/uit elkaar gaan, maar je hebt geen idee hoe dat aan te pakken? Waar moet je beginnen, want je hebt wel duizend vragen. Wat moet je bijvoorbeeld allemaal regelen als er kinderen zijn, alleen een ouderschapsplan en een omgangsregeling? Maakt het nog uit of je getrouwd bent, geregistreerd partner bent, een samenlevingscontract hebt of 'gewoon' samenwoont? En wat moet er met de koop- of huurwoning gebeuren? En wat nu als er overwaarde of onderwaarde op onze koopwoning is? Hoe zit het met de hypotheekrente en het eigenwoningforfait? Hoe wordt de inboedel verdeeld? Hoe om te gaan met bankzaken, verzekeringen en belastingen? Hoe zit het met je pensioen?

Of met de kinder- en partneralimentatie? Wat als je een eigen zaak hebt? Wat als we in (beperkte) gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden getrouwd zijn? Wat moet ik doen als er een testament is? Welke uitkeringen en toeslagen kan ik verwachten en hoe moet ik die aanvragen? Hoe moet ik in deze situatie belastingaangifte doen? Hoe moet ik omgaan met de studieschuld?


Wat ook een hele nare situatie kan zijn is een conflict in je familie. Soms ligt deze aan de oppervlakte, soms is deze meer verborgen, maar kan 'zomaar ineens' tevoorschijn komen. Bijvoorbeeld bij het overlijden van een familielid. Want dan moeten familieleden met elkaar overleggen over de uitvaart en daarna vaak ook over de afwikkeling van de nalatenschap. Wat gaat er met de inboedel gebeuren? Hoe moet de erfenis verdeeld worden? Wie geeft het juiste financiële advies  over eventuele belastingen? En vooral: hoe ga je in  de toekomst met elkaar om?


Bij een zakelijke samenwerking schuurt het wel eens tussen de partners.

In elke organisatie kan er tussen medewerkers of klanten soms onenigheid of spanning ontstaan.  Meestal leidt dat niet tot onoplosbare problemen en kom je er zelf wel weer uit. Maar soms zijn er hoog oplopende conflicten en dreigende procedures. 

Conflicten die complex kunnen zijn en lastig te managen. Ze vragen een onpartijdige blik van een ervaren buitenstaander. Een deskundige mediator biedt dan uitkomst en helpt op korte termijn naar een goede oplossing te werken waarbij partijen zeggenschap behouden.

Zakelijke conflicten gaan vaak om strategische vragen zoals:

  • Welke kant moet het op?
  • Organische groei, of overnames van andere bedrijven?
  • Of fusie met een concurrent?

Uiteenlopende persoonlijke ambities van de partners spelen dan een grote rol. Zeker bij familiebedrijven. Mediation is de beste manier om dergelijke conflicten op te lossen. Het voorkomt onnodige escalatie en kostbare juridische procedures. En bovenal tijd!


De 1ste stap: Contacteer het Mediators Collectief

De eerste stap die je in ieder geval altijd kunt zetten is telefonisch contact opnemen met Het Mediators Collectief. Je krijgt dan direct een medewerkster van ons aan de lijn. Zij noteert je naam en telefoonnummer waarna je uiterlijk binnen een half uur teruggebeld wordt door een ervaren mediator van ons.   

Wil je liever niet bellen, dan kun je het contactformulier invullen. Ook dan word je uiterlijk binnen het half uur teruggebeld door een ervaren mediator van ons.


De 2de stap: Een ervaren MfN-registermediator belt je binnen een half uur terug

Onze ervaren MfN-registermediator neemt uiterlijk binnen een half uur telefonisch contact met je op en spreekt samen met jou je situatie door. Blijken er tijdens het telefoongesprek voor jouw nog allerlei beren op de weg te zijn, dan heeft Het Mediators Collectief ook daar een oplossing voor. Die lees je hier.

   

De 3de stap:  In gesprek met de andere partij

De ervaren mediator zal je in het telefonisch contact aangeven om zelf contact op te nemen met de andere partij om hem/haar te vragen deel te nemen aan het mediationtraject. Mocht je het lastig vinden om dat te doen dan lees je hier wat Het Mediators daarin voor jou kan betekenen.

Staat de andere partij ook open voor mediation, of is dat nog niet zeker, dan kun je eerst kennismaken met de mediator.


De 4de stap:  Kennismaking samen of alleen

De mediator maakt samen met jou een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek van een half uur, waar jullie samen naar toe kunnen komen. De mediator zal in dat half uur uitleggen wat mediation precies inhoudt en op welke manier hij/zij het proces aanpakt. Je kunt ook alleen naar het kennismakingsgesprek komen, omdat je nog niet weet hoe je dit bij de ander (partner, werkgever, leidinggevende)moet aankaarten doordat je te emotioneel bent of niet  'on speaking terms'  . De mediator kan dan met je alle mogelijkheden bespreken die je ook hier nog eens op je gemak kunt doorlezen. 


De 5de stap:   Start van het mediationtraject

Zodra alle partijen open staan voor mediation zal het mediationtraject worden opgestart.

Op welke manier dat gebeurt lees je hieronder per soort conflict:

Delen

een man en een vrouw zitten tegenover elkaar op een stoel in een zo goed als leeg huis
01 mei, 2024
Waar loop je tegenaan als je als informeel samenwoners (niet getrouwd, geen geregistreerd partnerschap) geen samenlevingscontract hebt opgesteld en uit elkaar wilt gaan?
duim die naar beneden wijst op een baby blauwe achtergrond
14 apr., 2024
Effectieve stappen voor werkgevers bij disfunctionerende werknemers
De woorden 'Wet Verbetering Poortwachter' op een licht- en donkerroze achtergrond
28 mrt., 2024
Welke verantwoordelijkheden heb je als werkgever en als werknemer bij de Wet Verbetering Poortwachter? Lees het hier:
Share by: