Huizenprijs hindernis bij scheiding
Ga je scheiden? De huizenprijs vormt steeds meer een hindernis.

Uitkopen ex vaker problematisch
Huizenprijs hindernis bij scheiding
De stijgende huizenprijzen leveren problemen op voor stellen die uit elkaar gaan. Het wordt door de situatie op de woningmarkt te duur om de ex-partner uit te kopen.
“Steeds meer woningen hebben overwaarde. Als je dan uit elkaar gaat en de boedel moet splitsen, moet je jouw partner ook de helft van de overwaarde van de gezamenlijke woning betalen, schetst Martin Hagedoorn van De Hypotheekshop. “Daar moet je wel de middelen voor hebben”. En dat is vaak niet het geval. Uitkopen wordt te duur en dan moet de woning gedwongen verkocht worden. Dit komt steeds meer voor. Hagedoorn: “je hebt natuurlijk de keuze om je huis te verkopen, je zit dan niet met een restschuld. Maar het valt op de huidige krappe woningmarkt niet mee alternatieve woningen te vinden.” Soms zitten ex-partners zelfs gevangen in de eigen woning.
Struikelblok
De financiering is bij het uitkopen dus vaak het struikelblok. De situatie is volgens De Hypotheekshop omgekeerd aan de crisisjaren. Toen liepen scheidende stellen tegen een restschuld aan. Omdat het te veel kostte om hun onder water staande huis te verkopen, zaten mensen vast in hun huis. De adviesketen wijst erop dat voor die situatie wel een oplossing was bedacht. Voor huizen met NHG-hypotheek gold dat geldverstrekkers bij een restschuld mogen rekenen met ruimere normen. Het gaat dan om de beheernormen in plaats van de reguliere normen. Bij de beheernormen gelden de daadwerkelijke maandlasten in plaat van de hoogte van de lening.
Achtervang
Deze oplossing mag alleen gebruikt worden bij een restschuld. “Daarvoor is een achtervang ontwikkeld”, zegt Hagedoorn. Er is geen rekening mee gehouden dat er ook een probleem kan ontstaan bij stijgende huizenprijzen. De Hypotheekshop pleit ervoor dat geldverstrekkers en het Waarborgfonds Eigen Woningen bij NHG-hypotheken de ruimere normen ook gaan toepassen bij overwaarde. Hagedoorn: “NHG laat weten dat dergelijke situaties zeker bespreekbaar zijn. Alleen is dat afhankelijk van de medewerking van de betreffende aanbieder. Helaas willen veel geldverstrekkers op dit moment geen toestemming geven voor een maatwerkverzoek. De consument is de dupe.”
ABN Amro, met Rabobank marktleider op de hypotheekmarkt, zegt de problematiek te herkennen. “Wij werken bij echtscheidingen soms wel met verruimde leennormen, altijd in overleg met de klant”, zegt een woordvoerder. “Soms kan dat een oplossing zijn. Het verschilt per klantsituatie. De klant moet wel de lasten kunnen betalen.” Ook Rabobank zegt aan maatwerk te doen. “Bij relatiebeëindiging kunnen wij met ruimere normen rekenen. Maar het uitgangspunt blijft dat het financieel haalbaar is.”
Bron: Noordhollands Dagblad 10-4-2019, Leon Brandsema
Je scheiding zo goed mogelijk regelen? Neem vrijblijvend contact
op met Het Mediators Collectief (een landelijk samenwerkingsverband van MfN-registermediators, dat al 15 jaar succesvol haar expertise inzet) .