Neem ook als werkgever het advies van de bedrijfsarts om een mediator in te schakelen serieus!

Verstandig om het advies van de bedrijfsarts als werkgever ook serieus te nemen!

stethoscoop op blauwe ondergrond

Neem ook als werkgever het advies van de bedrijfsarts serieus!

Onderstaand krantenartikel uit de Limburger van 14 juli 2021 laat nog eens zien dat je ook als werkgever het advies van de bedrijfsarts om een mediator in te schakelen serieus zou moeten nemen. 

Het had deze ondernemer wellicht veel geld kunnen besparen en de werkrelatie met werkneemster kunnen herstellen. Win-win. 

         

Receptioniste krijgt 66.000 euro ontslagvergoeding

Een 61-jarige vrouw uit Bocholtz krijgt een ontslagvergoeding van 66.000 euro van haar werkgever, omdat die haar tijdens de coronapandemie had gedwongen te komen werken zonder beschermingsmaatregelen te treffen.


Receptioniste (hartpatiënte) mocht tijdens de coronapandemie niet thuiswerken

De hartpatiënte heeft als receptioniste gewerkt bij een administratiekantoor in Vaals. Vorig jaar heeft ze haar baas verteld dat ze niet meer wilde komen werken omdat ze tot de risicogroep behoort. Ze moest echter op het werk verschijnen, vond de baas, want thuiswerken is niet mogelijk voor een receptioniste die ook secretaresse is, de post opent en telefoon aanneemt.


Geen spatscherm

Het bedrijf weigerde haar werkplek echter aan te passen. Er waren geen looproutes, desinfectiemiddel en spatscherm bij de receptie. In ieder geval tot augustus was de werkplek niet veilig, oordeelt de rechtbank Maastricht waar het conflict tussen de vrouw en het administratiekantoor is uitgevochten. Vanaf maart 2020 gold het officiële overheidsadvies om waar mogelijk thuis te werken.

De medewerkster bood nog aan thuis te werken, maar daar ging haar baas niet mee akkoord. Hij vond het ook vervelend dat zij weigerde om een gesprek met hem aan te gaan. Zij wilde alleen bellen, mailen of appen. Vanaf juni betaalde de man haar loon niet meer: niet naar kantoor komen vond hij werkweigering. In een kort geding bepaalde de rechter in Maastricht in oktober al dat de vrouw geen werkweigering kan worden verweten en dat zij recht heeft op haar achterstallige salaris, met maximale verhoging. Dat kreeg de vrouw niet, ondanks dat ze een deurwaarder inschakelde en tevergeefs probeerde haar voormalige werkgever failliet te laten verklaren.


Ernstig verwijtbaar

Vorige maand stapte de vrouw opnieuw naar de rechter, nu met het verzoek om haar te laten ontslaan. Zij vindt dat haar werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld door haar te dwingen naar kantoor te komen, terwijl er geen veilige werkplek voor haar was. Ook betaalde hij haar salaris niet, zelfs niet toen de rechter bepaald had dat ze daar wel recht op had. De suggestie van de bedrijfsarts om een mediator in te schakelen, sloeg de werkgever ook in de wind.

De rechter heeft het arbeidscontract op verzoek van de Bocholtzse ontbonden per 1 juli van dit jaar. Ze krijgt een vergoeding van 66.000 euro, die grotendeels is gebaseerd op het salaris dat ze tot aan haar pensioen zou hebben gekregen.

 

Bron: artikel uit de Limburger van 14 juli 2021.

Delen

een man en een vrouw zitten tegenover elkaar op een stoel in een zo goed als leeg huis
01 mei, 2024
Waar loop je tegenaan als je als informeel samenwoners (niet getrouwd, geen geregistreerd partnerschap) geen samenlevingscontract hebt opgesteld en uit elkaar wilt gaan?
duim die naar beneden wijst op een baby blauwe achtergrond
14 apr., 2024
Effectieve stappen voor werkgevers bij disfunctionerende werknemers
De woorden 'Wet Verbetering Poortwachter' op een licht- en donkerroze achtergrond
28 mrt., 2024
Welke verantwoordelijkheden heb je als werkgever en als werknemer bij de Wet Verbetering Poortwachter? Lees het hier:
Share by: