Partneralimentatie maximaal 5 jaar

Maximaal 5 jaar partneralimentatie

partneralimentatie van maximaal 12 jaar naar maximaal 5 jaar
Per 01-01-2020 is de duur van de partneralimentatie van maximaal 12 jaar naar maximaal 5 jaar teruggebracht.
De nieuwe wet houdt in dat partneralimentatie betaald wordt voor de duur van de helft van de duur van het huwelijk. Waarbij een maximum duur van 5 jaar aangehouden wordt, waar dat vóór 01-01-2020 een maximale duur van 12 jaar was. Uitzonderingen hierop zijn de 3 hieronder genoemde punten:

Drie uitzonderingen
Voor huwelijken langer dan 15 jaar en waarbij de alimentatiegerechtigde ten hoogste tien jaar jonger is dan de AOW-leeftijd: de partneralimentatie zal dan niet eerder eindigen dan de datum waarop de alimentatiegerechtigde de AOW-leeftijd bereikt. Met andere woorden: de maximale tijdsduur zal dan 10 jaar zijn;

Voor huwelijken met kinderen jonger dan 12 jaar: de verplichting tot het betalen van partneralimentatie loopt dan door totdat het jongste kind 12 jaar is geworden. Met andere woorden: de maximale tijdsduur zal dan 12 jaar zijn;

Voor alimentatiegerechtigden die 50 jaar of ouder zijn en die langer dan 15 jaar met elkaar getrouwd zijn: zij zullen recht hebben op 10 jaar alimentatie. Over 7 jaar komt deze uitzondering op de nieuwe wet te vervallen.

Geldt alleen voor nieuwe verzoekschriften
De wet geldt  alleen voor verzoeken die vanaf 01-01-2020 worden ingediend/aangevraagd.

Hardheidsclausule
In veel gevallen is de huidige wet achterhaald. Het is vaak nog wel te begrijpen dat wanneer een stel 25 jaar getrouwd is er 12 jaar lang partneralimentatie betaald moet worden. Het wordt lastiger bij echtgenoten/partners die minder lang bij elkaar zijn en daarbij ook nog eens beiden een baan hebben.
Dat betekent dat niet in 100% van de situaties een verkorting van het betalen van partneralimentatie op zijn plaats is.
Er zal dus altijd gekeken worden naar de individuele situatie waarbij het mogelijk moet kunnen zijn om af te wijken van de hoofdregel.
Dat is de reden dat het wetsvoorstel in een hardheidsclausule voorziet. Echter is de exacte toepassing hiervan nog niet duidelijk. Bovendien is ook nog niet duidelijk of de hardheidsclausule voldoende maatwerk kan bieden.

Vragen over de duur van de partneralimentatie?
Hebt u vragen over de nieuwe wet partneralimentatie en wat dat voor u in het bijzonder kan betekenen?
Neem dan contact op met Het Mediators Collectief; een landelijk samenwerkingsverband van MfN-registermediators, dat al 15 jaar haar expertise op het gebied van het familierecht succesvol inzet.

Delen

een man en een vrouw zitten tegenover elkaar op een stoel in een zo goed als leeg huis
01 mei, 2024
Waar loop je tegenaan als je als informeel samenwoners (niet getrouwd, geen geregistreerd partnerschap) geen samenlevingscontract hebt opgesteld en uit elkaar wilt gaan?
duim die naar beneden wijst op een baby blauwe achtergrond
14 apr., 2024
Effectieve stappen voor werkgevers bij disfunctionerende werknemers
De woorden 'Wet Verbetering Poortwachter' op een licht- en donkerroze achtergrond
28 mrt., 2024
Welke verantwoordelijkheden heb je als werkgever en als werknemer bij de Wet Verbetering Poortwachter? Lees het hier:
Share by: