Arbeidsconflict i.c.m. met wel/niet arbeidsongeschiktheid

Ben je arbeidsongeschikt bij een arbeidsconflict?

cartoonachtige mannen en vrouwen met vraagtekens boven hun hoofd

STECR Werkwijzer heeft handvatten voor ziekmelding bij arbeidsconflict

Steeds vaker hoor ik dat een medewerker zich heeft ziekgemeld vanwege een lopend conflict. Maar is iemand arbeidsongeschikt als er een conflict is? In de meeste gevallen heeft -voordat mediation start- de bedrijfsarts een advies gegeven. In de STECR Werkwijzer zijn handvatten opgenomen als sprake is van een ziekmelding i.c.m. een conflict.


Ziekmelding

Nadat de medewerker zich heeft ziekgemeld, meldt de werkgever deze medewerker bij de arbodienst(verlener). Vervolgens ziet de medewerker de bedrijfsarts. De primaire taak van de bedrijfsarts is het adviseren van de werkgever omtrent de vraagstelling of de werknemer wel/niet arbeidsongeschikt is. Daarnaast wordt besproken of (ook) sprake is van een arbeidsconflict.


Als sprake is van een arbeidsconflict, dan zijn er 2 mogelijkheden:

1.      Medewerker ervaart een conflict en is arbeidsongeschikt.
 Opvolging van de Wet verbetering Poortwachter en interventieadvies wordt gegeven.


2.      Medewerker ervaart een conflict, maar is niet arbeidsongeschikt.
Interventieadvies wordt gegeven, mogelijk met een interventieperiode. 
In de meeste gevallen kan de medewerker werken. Wellicht op een andere werkplek, tenzij het van de medewerker niet kan worden gevergd om de werkzaamheden te verrichten, omdat dan mogelijk medische klachten kunnen ontstaan. In het laatste geval kan de bedrijfsarts een interventieperiode
[1] adviseren. Deze periode biedt ieder de mogelijkheid om tot bezinning te komen alsook actief na te denken over een oplossing.


Wanneer gesprek(ken) voeren?

In ieder geval adviseert de Kenniskring (die heeft meegewerkt aan de Werkwijzer) alle betrokkenen om zo snel mogelijk een gesprek te voeren. Hoe langer men wacht, hoe groter de kans dat standpunten verharden, meerderen erbij worden betrokken en het moeilijker wordt om het conflict op te lossen.


Maar als de medewerker nog niet in staat is om het gesprek te voeren?
De Kenniskring is tevens van mening dat de bedrijfsarts voorzichtig moet zijn met het aangeven dat een werknemer vooralsnog niet in staat is tot het voeren van een gesprek met werkgever. Dit advies kan alleen worden gegeven indien de medewerker om medische redenen niet tot een gesprek in staat is (al dan niet met bijstand van iemand anders of op een neutrale plek).


Bron: STECR Werkwijzer versie 7, april ’22.


 
[1] Een interventieperiode is altijd zo kort mogelijk. Afhankelijk van de intensiteit en duur van het conflict, is de geadviseerde duur maximaal één week, maar in uitzonderlijke gevallen maximaal twee weken.



 Het Mediator Collectief heeft ruim 20 jaar ervaring bij het begeleiden van o.a. arbeidsmediations. Neem zo vroeg mogelijk vrijblijvend contact op bij een (sluimerend) arbeidsconflict, om te voorkomen dat de ontstane arbeidssituatie gaat verharden. Onze mediators zijn stuk voor stuk MfN geregistreerd.

Delen

een man en een vrouw zitten tegenover elkaar op een stoel in een zo goed als leeg huis
01 mei, 2024
Waar loop je tegenaan als je als informeel samenwoners (niet getrouwd, geen geregistreerd partnerschap) geen samenlevingscontract hebt opgesteld en uit elkaar wilt gaan?
duim die naar beneden wijst op een baby blauwe achtergrond
14 apr., 2024
Effectieve stappen voor werkgevers bij disfunctionerende werknemers
De woorden 'Wet Verbetering Poortwachter' op een licht- en donkerroze achtergrond
28 mrt., 2024
Welke verantwoordelijkheden heb je als werkgever en als werknemer bij de Wet Verbetering Poortwachter? Lees het hier:
Share by: