Opluchting na doorlopen van een aantal fasen

Opluchting aan het eind van het mediationproces

Donkere wolken waar lichtstralen doorheen komen
En dan komt de opluchting…
Als mediator kom ik regelmatig mensen tegen ( of het nu gaat om een echtscheiding of een arbeidsconflict) waar al zoveel gebeurd is dat afscheid van elkaar nemen (in de arbeidsrelatie of in de partnerrelatie, want ouder blijf je altijd mochten er kinderen zijn) de beste oplossing is. Wat je dan ziet is dat één van de partijen of beide partijen een aantal fasen doorlopen, met uiteindelijk een begin van opluchting.

Fase 1: Ontkenning
De ontkenning; je kunt niet geloven dat het je is overkomen, alles lijkt onwerkelijk en je handelt min of meer op de automatische piloot. Je brengt de kinderen naar school, maakt een praatje op het schoolplein alsof er niets aan de hand lijkt te zijn.

Fase 2: Opstand
Opstand tegen hetgeen je is overkomen; de emoties van verdriet, angst, woede en zelfverwijt of verwijt naar die ander wisselen elkaar af. “Het is niet eerlijk” en “hoe ziet mijn toekomst eruit” “zal ik ooit weer een nieuwe baan krijgen ?” er gaat van alles door je heen.

Fase 3: Desorganisatie
Desorganisatie; je voelt je nog wanhopiger en je weet het even echt niet meer. Veel vragen waarop je nog geen antwoord weet. De angst voor de toekomst wordt nog wat heftiger en je verzet je tegen alles wat op je pad komt, of dat nu een helpende hand is of niet.

Fase 4: Herstel en opluchting
Herstel; langzaam begin je te wennen aan het feit dat je “afscheid “van elkaar gaat nemen, dat je vooruit mag kijken naar nieuwe dingen en belangrijker nog; langzaam durf je toe te geven dat deze stap onvermijdelijk was en dat het misschien ook wel mooie nieuwe dingen gaat opleveren.

Helaas doorloop je die fasen niet netjes op volgorde. Ook zie je dat deze fasen door elkaar heen lopen.

Maar aan het einde van dit proces volgt dan toch voorzichtig de eerste zucht van opluchting. Opluchting omdat er (al een begin van) acceptatie is gekomen. Opluchting dat het conflict kan worden afgesloten en je weer energie krijgt om de nieuwe tijd die dan gaat aan breken, hoe spannend soms ook, aan kunt.

Als mediator is het heel fijn en dankbaar werk om de mensen bij je aan tafel te begeleiden tijdens dit proces. En als je dan die eerste zucht van opluchting hoort, weet je dat de juiste keuzes zijn gemaakt met elkaar!

Bron: Jolanda te Hennepe-Mulder, MfN-registermediator, Rechtbankmediator, aangesloten bij Het Mediators Collectief.

Overweegt u ook om met behulp van een mediator uw scheiding te regelen of uw arbeidsconflict, familieconflict of een ander conflict op te lossen, neem dan eens vrijblijvend contact op met de zeer ervaren mediators van Het Mediators Collectief (een landelijk samenwerkingsverband van MfN-registermediators).

Delen

De woorden 'Wet Verbetering Poortwachter' op een licht- en donkerroze achtergrond
28 mrt., 2024
Welke verantwoordelijkheden heb je als werkgever en als werknemer bij de Wet Verbetering Poortwachter? Lees het hier:
Roze 'geeltje' met een kruis erop. Vastgeplakt op de binnenkant van de rechterhand van een vrouw.
12 mrt., 2024
Een werknemer weigert een mediation. Wanneer mag je als werkgever dan loon stopzetten en wanneer zelfs over gaan tot ontslag? Lees het in deze blog.
Groep mensen die een conflict hebben
04 mrt., 2024
Tips en strategieën kunnen ervoor zorgen dat conflicten op de werkvloer tot een positieve bedrijfscultuur leiden.
Share by: