visie op re-integratietraject vanaf 1 juli 2023

Verplichting voor werkgevers en werknemers: visie op re-integratietraject vanaf 1 juli 2023


Embleem van de Nederlandse Rijksoverheid

Vanaf 1 juli 2023: verplichting voor werkgevers en werknemers om een duidelijke visie te geven op het re-integratietraject


Vanaf 1 juli 2023 is er een nieuwe wetswijziging van kracht die werkgevers en werknemers verplicht om een duidelijke visie te geven op het re-integratietraject. Deze verandering, aangekondigd door de Rijksoverheid, heeft als doel de re-integratie van werknemers soepeler te laten verlopen en de communicatie tussen werkgever en werknemer te verbeteren.


De overheid beoogt met deze maatregel om de betrokken partijen te stimuleren samen te werken aan een succesvolle re-integratie. Het is niet alleen in het belang van de werknemer, maar ook voor werkgevers om werknemers zo goed mogelijk te ondersteunen bij hun terugkeer naar de arbeidsmarkt.


Verduidelijking van de visie

De nieuwe verplichting vraagt zowel werkgevers als werknemers om hun visie te delen op hoe het re-integratietraject eruit moet zien. Werkgevers moeten actief meedenken over passende mogelijkheden en werknemers worden aangemoedigd om hun wensen en behoeften kenbaar te maken.

Een duidelijke visie op het re-integratietraject bevordert niet alleen de samenwerking tussen werkgever en werknemer, maar het kan ook bijdragen aan een snellere en succesvollere re-integratie. Het creëert helderheid over de verwachtingen, doelen en stappen die genomen moeten worden.


Mediation als oplossing

Ondanks de goede intenties kan het voorkomen dat er meningsverschillen ontstaan over de visie op het re-integratietraject. In dergelijke gevallen kan mediation een waardevolle uitkomst bieden. Mediation is een proces waarbij een neutrale derde partij wordt ingeschakeld om te helpen bij het oplossen van conflicten.

Mediation biedt de mogelijkheid om in een vertrouwelijke setting de standpunten te bespreken en tot een gezamenlijke oplossing te komen. Het is vaak minder formeel en tijdrovend dan juridische procedures, waardoor het de relatie tussen werkgever en werknemer kan behouden of zelfs versterken.


Met de nieuwe verplichting vanaf 1 juli wordt een belangrijke stap gezet naar een transparanter en succesvoller re-integratieproces. De sleutel ligt in open communicatie en begrip tussen werkgever en werknemer. Mocht een gesprek over de visie op het re-integratietraject niet tot het gewenste resultaat leiden, dan kan mediation een uitkomst zijn.


Als u het idee hebt dat Het Mediators Collectief u kan helpen, schroom dan niet om vrijblijvend contact op te nemen met ons.

Delen

duim die naar beneden wijst op een baby blauwe achtergrond
14 apr., 2024
Effectieve stappen voor werkgevers bij disfunctionerende werknemers
De woorden 'Wet Verbetering Poortwachter' op een licht- en donkerroze achtergrond
28 mrt., 2024
Welke verantwoordelijkheden heb je als werkgever en als werknemer bij de Wet Verbetering Poortwachter? Lees het hier:
Roze 'geeltje' met een kruis erop. Vastgeplakt op de binnenkant van de rechterhand van een vrouw.
12 mrt., 2024
Een werknemer weigert een mediation. Wanneer mag je als werkgever dan loon stopzetten en wanneer zelfs over gaan tot ontslag? Lees het in deze blog.
Share by: