Wat doet een mediator eigenlijk?

Als je wilt scheiden weet je dan wat een mediator voor je doet?

man en vrouw zitten met de rug naar elkaar toe
Je gaat scheiden, de beslissing is genomen, maar wie schakel je in om je te helpen de scheiding te regelen? Een mediator, een advocaat of misschien wel 2 advocaten? We leggen je in deze blog uit wat een mediator precies doet.

Een misverstand is dat je naar een mediator gaat als je je relatie wilt ‘redden’. Dat is niet echt het doel van mediation bij echtscheiding. Dat neemt niet weg dat ik zelf als mediator regelmatig in een intake gesprek heb meegemaakt dat mensen (eindelijk weer eens) echt met elkaar in gesprek kwamen en de beslissing om te gaan scheiden voor zich uit schoven. Prima! Ik adviseerde deze mensen dan om eerst maar weer eens met elkaar te gaan ‘daten’. Ik vind sowieso dat je de beslissing om te gaan scheiden pas moet nemen als je écht alles geprobeerd hebt. Dus op naar de relatietherapeut!

Als je verder leest ben je dit stadium waarschijnlijk al gepasseerd…

Een mediator helpt je bij het regelen van je scheiding
Een mediator begeleidt je dus bij het regelen van je scheiding. Hij (of zij) neemt je mee door het hele proces, geeft informatie en zorgt dat alle onderwerpen waar afspraken over moeten worden gemaakt aan bod komen. De mediator zal de afspraken die jullie maken uiteindelijk in een convenant en (indien nodig) een ouderschapsplan vastleggen. Voor de uiteindelijke formele afwikkeling van de echtscheiding bij de rechtbank zal de mediator samenwerken met een advocaat.

Als je kiest voor een mediator ga je samen met je toekomstige ex je scheiding regelen. Het is de bedoeling dat je samen naar de gesprekken met de mediator gaat. Dat wil overigens niet zeggen dat je alleen bij een mediator terecht kan als alles tussen jullie koek en ei is. Maar er moet wel een bereidheid zijn om samen aan tafel te gaan zitten.

De meeste mediators werken met een intakegesprek om kennis te maken. Het is belangrijk dat je allebei een goed gevoel hebt bij de persoon die je inhuurt.

Een mediator is neutraal
Een mediator geeft wel informatie maar geen advies. Een mediator is ook geen rechter en spreekt geen oordeel uit. Een mediator handelt in jullie beider belang. Het is belangrijk dat je je allebei gehoord voelt en vrij voelt om je uit te spreken, zodat je goed kan onderzoeken wat voor jou belangrijk is. De mediator zal jullie begeleiden om tot afspraken te komen die het best bij jullie situatie passen.

Op zoek naar belangen
De mediator zal jullie allebei de gelegenheid geven om jullie verhaal te doen, met ruimte voor emoties. Maar de blik is op de toekomst gericht. Jullie wensen komen op tafel. En er wordt gezocht naar wat nou voor jullie beide belangrijk is. Als er ruimte komt om naar elkaars belangen te luisteren, en mooier nog daar begrip voor op te brengen, ben je goed op weg om samen tot oplossingen te komen.

Voordelen mediation
Regie in eigen hand
Een voordeel van mediation is dat je de afspraken die je wilt maken in eigen hand houdt. Je draagt de verantwoordelijkheid om een beslissing te nemen, over bijvoorbeeld de kinderen, niet over aan een rechter. Je houdt zelf zeggenschap en regie, gezamenlijk dan natuurlijk.

Je werkt aan je relatie
Een ander voordeel is dat je tijdens de mediation aan je relatie werkt. Dit klinkt misschien vreemd, maar door de gesprekken die plaatsvinden verwerk je vaak al een deel van je scheidingsverdriet en krijg je (doorgaans) meer begrip voor elkaar. Dat is fijn voor ouders die, na het beëindigen van hun relatie als partners, wel als ouders met elkaar verder moeten. Dat dat ook voor de kinderen veel beter is spreekt voor zich.

Maar ook voor mensen die geen kinderen hebben is het natuurlijk prettiger om na de scheiding nog goed samen door een deur te kunnen.

Kosten beperkt
Hoeveel uur je daadwerkelijk van de diensten van de mediator gebruik maakt, ligt natuurlijk helemaal aan jullie situatie. Maar een mediator zal daar in een intakegesprek doorgaans een goede inschatting van kunnen maken.

Het uurtarief van een mediator ligt gemiddeld op € 180,= inclusief btw. En dat is lager dan dat van een advocaat.

Let wel, de kosten van de mediator deel je samen! Dus als je beide een advocaat inschakelt is dat zeker duurder.

Kan snel geregeld zijn
Ik ben er niet persé voor om al te snel een scheiding te regelen. Het is een traject dat emotioneel veel van je vergt en alles heeft tijd nodig om te bezinken. Het is belangrijk dat je afspraken maakt die ook op termijn voor iedereen werkbaar zijn. Maar goed, het kan snel geregeld zijn. Dat ligt vooral aan jullie bereidheid om er uit te komen en hoe financieel gecompliceerd de situatie is. De formele procedure duurt, vanaf het moment dat de handtekeningen op het convenant en het ouderschapsplan zijn gezet, doorgaans 6 weken.

Valkuil mediation
Zoals gezegd moet er een bereidheid zijn om er samen uit te komen. Als je eenmaal samen bij de mediator aan tafel zit is er sprake van een zekere bereidheid, anders zat je daar niet. Maar soms zitten mensen vooral aan tafel om gelijk te krijgen, blijven ze vasthouden aan hun eigen standpunten en ontbreekt de bereidheid om te onderzoeken wat de wederzijdse belangen en mogelijke oplossingen zijn.

Het is heel verleidelijk om dan zelf als mediator oplossingen aan te dragen, maar daarmee raak je snel je neutraliteit en het vertrouwen van één van beide partijen kwijt. Partijen moeten er zelf uit willen komen, een opgelegde oplossing is geen duurzame oplossing.

Als de mediation stagneert en de mediator geen kans meer ziet om partijen richting een oplossing te bewegen, zal hij dat ook aangeven en de mediation stopzetten.

Dan rest partijen niets anders dan ieder een advocaat in de arm te nemen en de rechter te vragen de knoop door te hakken.

Financieel juridische kennis
Mediators hebben diverse achtergronden, veel zijn jurist, financieel deskundige of gedragswetenschapper. Vanuit deze achtergrond kunnen mediators informatie geven en bepalen welke onderwerpen aan bod moeten komen. Maar voor inhoudelijk advies zal een mediator partijen verwijzen naar derden, zoals een financieel specialist, een notaris of een advocaat. Een mediator moet immers zijn neutraliteit bewaken en zal geen inhoudelijke adviezen geven.

In de praktijk is dat soms heel lastig en er is zeker een grijs gebied. Een mediator kan immers wel algemene informatie geven, zoals de wettelijke grenzen, jurisprudentie en algemene gebruiken.

De meeste mediators werken samen met goede deskundigen waar ze je naar kunnen doorverwijzen.

MfN-registermediator
Iedereen mag zich mediator noemen, het is geen beschermde titel. Het is daarom aan te raden een mediator in te schakelen die is ingeschreven bij het MfNregister. Deze MfN-registermediators voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen, volgen permanente educatie en vallen onder een klachtenregeling. Zij zijn erkend door de Raad voor Rechtsbijstand en kosten komen mogelijk voor vergoeding in aanmerking.

Bron: Nieuwe Stap

Op zoek naar een MfN-registermediator? Neem dan vrijblijvend contact op met Het Mediators Collectief (een landelijk samenwerkingsverband van MfN-registermediators)

Delen

duim die naar beneden wijst op een baby blauwe achtergrond
14 apr., 2024
Effectieve stappen voor werkgevers bij disfunctionerende werknemers
De woorden 'Wet Verbetering Poortwachter' op een licht- en donkerroze achtergrond
28 mrt., 2024
Welke verantwoordelijkheden heb je als werkgever en als werknemer bij de Wet Verbetering Poortwachter? Lees het hier:
Roze 'geeltje' met een kruis erop. Vastgeplakt op de binnenkant van de rechterhand van een vrouw.
12 mrt., 2024
Een werknemer weigert een mediation. Wanneer mag je als werkgever dan loon stopzetten en wanneer zelfs over gaan tot ontslag? Lees het in deze blog.
Share by: