Uit elkaar?
leg eens aan
bij een mediator!

Ander licht op zaken?

Recept voor een echtscheiding

T
E

Recept om een vechtscheiding te krijgen en als een verbitterd mens door het leven te gaan

Recept om een vechtscheiding te krijgen en als een verbitterd mens door het leven te gaan – deel 1

Als het je duidelijk wordt dat je man of vrouw van je af wil en je dat eigenlijk wel een beetje snapt dan laat je aan iedereen weten dat dit als een donderslag bij heldere hemel komt.

Dat je partner al een hele tijd zei dat het niet goed met jullie ging en wilde praten  moet je er vooral niet bij vertellen, dan zouden ze wel eens kunnen denken dat je medeschuldig bent. Vooral niet doen.

Bel meteen een advocaat voor een afspraak of dreig daarmee.

Zeg dat je niet meer wilt praten met iemand die je in de steek wil laten.

Laat het verdriet duidelijk aan je partner zien door te huilen, stil in een hoekje te zitten of in bed te kruipen.

Doe niets leuks meer met anderen en zeker niet met iemand uit je gezin.

Maak geen ruzie in het bijzijn van de kinderen maar laat ze liefst in bedekte termen weten dat papa of mama van je af wil.

Schreeuwen en boos worden kan niet zonder stemverheffing en smijtwerk. Doe dit wel als de kinderen boven zijn.

Als je partner het voorstel doet om in mediation te gaan om de echtscheiding te regelen, zeg dan dat je nog te overmand bent door verdriet en dat je tijd nodig hebt om er doorheen te komen, dat hij of zij geen gevoel heeft en vooral prettig wil leven zonder jou, zoek en maak zoveel mogelijk verwijten, het maakt niet uit of ze waar zijn, om er maar voor te zorgen dan je partner zich enorm schuldig gaat voelen en er niet zomaar gepraat kan worden. Het helpt om dit met publiek te doen, je emoties overvallen je net op de verjaardag van je vader of van één van de kinderen; je houdt het niet meer en loopt in paniek de volle kamer uit.

Als je instemt met mediation vraag je partner dan een mediator te zoeken: hij of zij wilde immers de scheiding. Als zo’n mediator op gesprek komt, zeg dan dat je een man wilt als het een vrouw is of andersom. Vergeet niet bij dat eerste gesprek er vol in te gaan: jij bent het slachtoffer en begrijpt niet hoe praten dit nog kan keren.

Stem in met mediation maar zeg tegen jezelf dat het een lange reeks van gesprekken gaat worden en dat die mediator het mooi niet klaar gaat krijgen. Over alle voorstellen wil je na de bijeenkomst nadenken of te rade gaan, wikken en wegen voordat je ook maar iets toezegt. Je kunt het gevoel dat het wel zal lukken benadrukken door te zeggen dat je een voorstel wel redelijk vindt. Des te beter is het effect achteraf, de teleurstelling van je partner als je niet akkoord gaat, dan merkt die ook eens wat het betekent…

Wordt vervolgd ….

Mart de Corte, MfN-registermediator, aangesloten bij Het Mediators Collectief (een landelijk samenwerkingsverband van MfN-registermediators) en echtscheidingsmediator geeft mensen in scheiding de opdracht om een recept te maken, precies te omschrijven wat ze moeten doen, zodat een ander ook dat voor elkaar krijgt als wat zij doen. Dit om mensen in scheiding bewust te maken van hun eigen handelen en wat dit voor gevolg heeft.

Bron: ‘Recepten om in de puree te raken’ van Bruno-Paul De Roeck .

Uitgaven de Toorts,  ISBN 9789060203293

Mart is opgeleid in de cursus Levenslessen van de Roeck en gebruikt zijn wijsheden en methodes in zijn mediations.

Terug naar nieuwsoverzicht »

Zoek een mediator in de buurt

Inschrijven voor de nieuwsbrief